5 личностни черти, типични за „котешките хора“

  • 06 октомври 2022 14:13

  • 1344
  • 1
5 личностни черти, типични за „котешките хора“
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Може би сте забелязали, че хората, които обичат или имат котки, в живота са малко странни. Или самите вие имате гальовен домашен любимец и можете да потвърдите това твърдение.

Съществуват най-различни паралели между „кучешките хора“ и „котешките хора“. На пръв поглед лесно можем да кажем, че стопаните на кучета са по-общителни и отворени към света, докато собствениците на мъркащи животни са малко по-тихи, интровертни и на моменти дори странни. Съществува ли наистина такава разлика? В тази статия сайтът dogsandcats.bg разглежда 5 черти на характера, които притежават стопаните на котки и вие сами можете да определите дали се припознавате или напълно отхвърляте тези характеристики.

Психологията на любителите на котки

Психолозите отдавна се интересуват от връзката между личността на хората и техните предпочитания към различни домашни любимци. Едно от тези изследвания се фокусира конкретно върху „Големите пет личностни черти“ на хората - невротизъм, добросъвестност, екстравертност, откритост и сговорчивост.

Те сравняват резултатите от личностните тестове, направени от хора, които се самоопределят като: хора, които харесват котки, любители на кучета, хора, които харесват и котки, и кучета, хора, които не харесват нито едно от тези животни. Оказва се, че любителите последните три изброени групи си до известна степен си приличат и няма съществени разлики в тях по отношение на това как гледат на света и как се отнасят с други човешки същества.

Котешките хора обаче се оказват малко по-различни.Те наистина показват значителни разлики в личността в сравнение с всички останали групи. И както се случва, техните най-изявени черти попадат в категорията „социално неудобни“ (от английски език - „socially awkward”). Нека да научим защо!

1. Домът е любимото и най-сигурно място

В изследването се наблюдава, че котешките хора обикновено показват по-висока степен на невротизъм от хората с кучета и хората без домашни любимци. Това означава, че те имат по-силна реакция на стресови ситуации, които могат да включват всичко - от просто необходимост от взаимодействие с други хора до неочаквани събития, променящи живота. В резултат на това настроениета на тези хора се променят доста бързо. Тези промени често са изтощителни и стресиращи за някои хора, затова често се случва да избират да ограничат социалните си контакти и потенциални стресови ситуации. Едва ли има по-подходящо и сигурно място от дома. Доста напомня на мяукащите животни, които обичат винаги да имат скривалища, нали?

Какво да направим, ако намерим котило с котенца?

2. Индивидуалистичен характер

Известно е, че котките са много индивидуалистични същества. И техните собственици също. В сравнение с кучетата, гальовните животни са по-малко съвестни и следователно е по-вероятно да се противопоставят на това, което се счита за социално приемливо. За котешките хора е доста типично да предпочитат да усещат нещата и света, отколкото да се планира всеки дейтайл. Всичко, което налага структура на вътрешен хаос, се чувства така, сякаш работи срещу нас.

За любителите на котки не е задължително да се обграждат от много хора около тях, за да се забавляват и чувстват пълноценни. Това даже понякога има обратния ефект. В интерес на истината, повечето хора с котки всъщност намират за стресиращо да бъдат около другите. Точно като тревожните котки, които не винаги се радват на компания.

Въпреки индивидуалистичния си характер, котешките хора много обичат и ценят близките си приятели, семейство и хора, с които се чувстват комфортно.

Хора изоставят животни пред ветеринарни клиники

3. Котешките хора са по-интровертни

Като се има предвид, че тези хора са социално неудобни отшелници, не трябва да е изненада, че те имат и и по-интровертни личности. Вместо да обсъждат нещата с други хора, предпочитат да ги обмислят сами. Или да ги обсъдят с домашните си котки. В крайна сметка те са най-добрите слушатели.

Котките са логичен избор на домашен любимец за някой, който е интровертен. Кучетата изискват много висока поддръжка в сравнение с котките, ежедневно разхождане, което неминуемо води до повече социални контакти, а любителите на котки „бягат“ точно от това. За един интровертен човек едва ли има по-голяма радост от това да седи с котка в скута и да чете книга или да гледа филм у дома.

4. Книгите и „тихите занимания“

Забелязва се, че котешките хора са по-склонни да четат. Това също не е изненада, предвид, че прекарват толкова много време у дома. Наблюдава се също, че стопаните на мяукащи животни могат да бъдат доста креативни, с голямо въображение и силен импулс за придобиване на нови знания. Докато кучето може да не стои спокойно докато четете, мъркащият приятел най-вероятно ще се свие някъде около вас и няма да ви закача с часове. Разбира се, изключваме много енергичните и игриви котки, както и малките котенца, които искат много внимание.

5. Снобски черти

Неприятен страничен ефект от това да бъдете затворени в собствената си къща през цялото време, без да сте свързани с други човешки същества, е, че възгледите ви могат да станат малко изкривени. Нека си признаем, лесно е да се убедиш в собственото си превъзходство, когато няма никой наоколо, който да го оспори.

Котешките хора често имат по-ниски резултати по отношение на приветливостта, което е желанието да бъдат наоколо и да помагат в подкрепа на другите. В сравнение с хората с кучета, хората с котки също са склонни да се оценяват по-благосклонно и можем да кажем, че на моменти могат да бъдат малко сноби. Често можете да чуете как котешки стопани изтъкват колко по-умни и прекрасни същества са котките от кучетата или други животни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 14:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини