Повече от 130 000 души са посетили за осем години Екомузея с аквариум в Русе

  • 28 септември 2022 15:09

  • 292
  • 0
Повече от 130 000 души са посетили за осем години Екомузея с аквариум в Русе
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Повече от 130 000 души са посетили за осем години Екомузея с аквариум в Русе, съобщи уредникът в отдел "Природа" към Русенския музей Венцеслав Петков, цитир§н от БТА.

Чужденците, разгледали културния институт, са над 10 000. 

Екомузеят в Русе е открит официално на 28 септември 2014 година. В него е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. 

Националният археологически музей е със свободен вход в събота и неделя

Музеят е разположен на четири нива, на които може да се види колекция от хоботни бозайници, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунава и вливащите се в нея реки. 

"Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери. Изложена е и единствената в света най-цялостно запазена долна челюст от друг вид мамут - Mammuthus rumanus", обясни Петков. 

Наред с постоянните експозиции Екомузеят показва множество гостуващи изложби, инсталации и проекти, свързани с опазването на растителните и животинските видове. Той е и място за организиране на лекции, дискусии, представяне на книги и ателиета.

Мая Йорданова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини