Лемури прегръщат стволовете на дървета, за да се разхлаждат

  • 23 септември 2022 08:22

  • 382
  • 1
Лемури прегръщат стволовете на дървета, за да се разхлаждат
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лемурите от вида Качулат индри (Бял сифака) прегръщат стволовете на някои дървета, за да отделят топлина и да се разхлаждат в големи горещини, пише сп. "Ню сайътист", позовавайки се на резултатите от изследване на американски учени.

Авторите му от Йейлския университет обясняват, че долната част на ствола е с пет градуса по-хладна от околния въздух.

Лемурите от критично застрашения вид Качулат индри, чието научно наименование е Propithecus verreauxi, обитават резервата Беза Махафали в югозападната част на Мадагаскар. Те имат по-малки потни жлези от своите събратя, което кара учените да предполагат, че този техен навик е свързан с опитите им да се охладят.

По време на наблюденията си изследователите са установили, че когато температурата на околната среда надхвърли 30 градуса Целзий, лемурите започват да се притискат към стволовете на дърветата. Изследователите са измерили телесната температура на животните и са потвърдили, че тези прегръдки им помагат да понижат температурата си, допълва БТА. 

Весела Найденова
382 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.23 | 11:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини