Опасният банан - убиец на всичко около себе си

  • 19 септември 2022 15:59

  • 5392
  • 0
Опасният банан - убиец на всичко около себе си
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Зеленчуците и плодовете са най-често изхвърляните храни особено по това време на годината. Когато ги има в изобилие и човек се изкушава да купува повече, отколкото може да консумира в близките дни, информира "24 часа".

Това, че днес в големите магазини се продава предимно зарзават от т.нар. long shelf life сортове, т.е. специално пригодени да имат добър търговски вид по рафтовете дълго време, не бива да заблуждава. Пробвайте да подържите вкъщи повече от една седмица домат и ще видите, че колкото и пластмасов да е на вкус, вече няма да става за нищо. Освен може би да се намачка на пюре.

Лошото на съхранението на плодовете и зеленчуците обаче е, че всеки е сам за себе си. Почти няма два вида, които да третирате по един и същ начин или да държите заедно. Например ябълките и бананите изглеждат добре заедно за натюрморт, но е достатъчно да ги държите близо едни до други за повече от 48 часа и ще видите, че ябълките видимо загниват. Причината е, че бананите изпускат етиленов газ.

Единствената полза от това е за авокадото – ако сте го купили зелено и го подържите близо до чепката с банани, то ще узрее за нула време. Но ако се застои още малко, ще изгние.

Етилен изпускат и други плодове макар и в по-малки количества: прасковите, кайсиите, сливите, кивито, пъпешите и доматите, които по същество също са плодове. Затова правилото за тяхното съхранение е да не държите нищо друго около тях, защото ускоряват процеса на загниването.

Самите банани узряват и съответно загниват по едно и също време, ако стоят на чепката. Ако не сте в състояние да ги консумирате бързо, най-добре ги разделете – половината в купа на масата, другата половина на друго място.

Ако все пак ги изтървете и презреят, можете да ги намачкате на пюре, което смесено с фъстъчено масло, се слага във фризера. Получава се веган сладолед.

Другия голям проблем създават доматите, които са много нетрайни. Те по принцип трябва да се купуват само напълно узрели, защото за разлика от бананите не могат да доузряват, след като са били откъснати. И не се държат в хладилник, а на стайна температура. Ако не можете да ги консумирате, по-добре навреме ги стрийте на пюре.

По-лесно е със зеленчуците, чиято ядивна част е била под земята: картофи, моркови, пащърнак, лук, цвекло, всички видове ряпа. Те се нуждаят от тъмно и хладно място, но преди това трябва да се поставят в хартиени торби. Ако живеете в града и нямате изба, единственото подходящо място за тях е долното чекмедже на хладилника. Но не дръжте лука и картофите близо един до друг, защото лукът отделя голяма влажност и така картофите ще прораснат много бързо. Най-доброто решение е хладилник, чието отделение за плодове и зеленчуци е с отвори за регулиране на влажността.

Защото листните зеленчуци например – марули, радичио, рукола и всички подобни, имат нужда от много висока влажност, в противен случай увяхват и изсъхват много бързо. В същото време обаче имат нужда и от много добра циркулация на въздуха, иначе се спаружват.

Тиквите, дините и пъпешите са прекалено обемни, за да се държат в хладилник. На село тиквите се държат в избата, в града единственото подходящо място за тях е да са на тъмно.

Какви са цените на основните продукти в Европа?

Мнозина твърдят, че дините могат да се съхранят чак до ноември, зарити в пясък. Други пък ги запечатват с гипс – взема се малко гипс, размесва се с вода и се намазва цялата диня. Но по-добре е да не правите такива експерименти, така или иначе няма диня, която да издържи повече от два месеца. Накрая всички омекват и се свиват, а месото им става сипкаво.

А ако вече е нарязана, може да издържи два-три дни, покрита с фолио. Или да се нареже на парчета и да се затворят в кутия в хладилника – също изтрайва два-три дни.

От зеленчуците по нашите географски ширини най-чувствителни са краставиците. Те могат да се повредят буквално от нищото и за броени часове. Затова е препоръчително да не се слагат близо до други плодове или зеленчуци. Най-добре е на отделен рафт в хладилника, но да не е много студено, защото има много вода в тях и може да замръзнат.

По принцип препоръчителната температура за съхранение на тези храни е между 6-7 и най-много 12 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-малко време ще издържат. Но все пак не бива да пада под 5 градуса.

Стеблените зеленчуци също са много деликатни. Аспержите например не биха издържали повече от 2-3 дни в домашни условия. За да удължите малко този срок, е най-добре да ги сложите във висок буркан с вода, като предварително подрежете малко краищата им. Същото се отнася и за пресния лук, но той е още по-неиздръжлив и от аспержите. И двата вида зеленчук се държат в хладилника.

Консумацията на плодове и зеленчуци намалява с 10% риска от смърт

Гъбите пък се държат в хартиена торбичка, в никакъв случай в найлонова. Защото съдържат много вода, която се изпарява, и в найлонов плик скоро ще станат меки и слузести. Ако сте ги купили от супермаркет в тарелка, покрита с прозрачно фолио, това е друго нещо – то е запечатано в защитена атмосфера и гъбите могат да преседят така още няколко дни.

Подправките пък са съвсем друго нещо. Те също не издържат много дълго време. Но ако копърът, магданозът, босилекът и ментата се накиснат в съд с вода и той се постави в хладилника, биха се задържали сравнително свежи още 4-5 дни, не повече. Най-доброто решение за тях е просто да се засадят в саксии.

Последвайте канала на

Novini.bg
5392 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини