Кашалот се появи в Егейско море

  • 10 септември 2022 15:36

  • 3877
  • 2
Кашалот се появи в Егейско море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе забелязан за първи път край плажовете на Кушадасъ и гръцките острови Хиос и Самос в Егейско море, през седмицата.

Огромното морско животно смая тези, които го видяха.

Учени от Гръцкия институт за опазване на морската среда, изследващи района при крайбрежието на курорта Кушадасъ и остров Самос и Хиос в Егейско море, заснеха гигантски кит, известен като голям кашалот (Physeter Macrocephalus), дълъг 18 метра и тежащ до 57 тона.

Кит скочи върху двойка на каяк (видео)

В изявлението, направено от института, се посочва, че броят на китовете, живеещи на дълбочина от около 1100 метра в Средиземно море, е само около 2500 и че те са застрашени. Защитените китове не трябва да се доближават, когато бъдат видени.

Кашалотът е много удивително животно както сред останалите жители на планетата, така и сред китовете. Този вид има такива качества, които няма да намерите никъде другаде: абсолютни рекорди за гмуркане; необичайно меню, състоящо се от гигантски калмари; специална мастна подложка (спермацети), която имат само те, както и славата да поглъщат хората цели, без да дъвчат. Въпреки че последното твърдение е спорно. Освен това кашалотът е най-големият кит с зъби. Мъжките са много по-големи от женските. Дължината им може да достигне 18-20 метра, докато женските растат не повече от 13 метра.

Тези гиганти предпочитат да останат там, където дълбочината е повече от 200 метра, поради което много рядко се приближават до бреговете.

Името „кашалот“ идва от португалския кахалот, което означава „голяма глава“.  Действително главата на това животно е просто огромна. Той заема около една трета от дължината на цялото тяло.

 

Novini.bg
3877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
глупусти на търкалета

2022.09.10 | 17:33

2
Що за глупусти - китът е млекопитаещо, бозайник и живее на повърхността защото няма хриле а диша атмосферен въздух. Какви 1100 метра, какъв жълт трямвай? Той се гмурка на тази дълбочина за да лови калмари а не за да живее там. След като напълни тумбака изплува за да диша. Кой ги назначава тези журналя да пишат простотии?
ха,

2022.09.10 | 16:21

1
а мозъка на пишещия заема една стотна от ... главата му!

Добави коментар

Водещи новини