Панди близначета се родиха в Китай

  • 24 август 2022 22:16

  • 1216
  • 0
Панди близначета се родиха в Китай
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Близначета от вида голяма панда са се появили на бял свят в център за развъждане в Югозападен Китай, съобщава БТА.

Раждането им е знак за напредък за неофициалния талисман на страната, докато видът се бори за оцеляване на фона на климатичните промени и загубата на местообитание.

Бебетата - мъжко и женско, са се появили на бял свят във вторник в Центъра за изследване на панди в Цинлин, провинция Шанси. Те са втората двойка близнаци, родени от майка им Цин Цин. Друга панда - Юн Юн, даде живот на близначета в центъра по-рано през месеца.

Панда се роди в зоопарк в Сингапур след изкуствено осеменяване на майката

Цин Цин също се е появила на бял свят в центъра, а през 2020 г. роди близначета от женски пол. 

Местните медии не споменават нищо за бащата, но китайски ветеринари от години използват изкуствено осеменяване, за да увеличат популацията на животните, които рядко се размножават в дивата природа и се хранят с бамбук в планините на Западен Китай.

Усилията им дават резултат, като някои панди, отглеждани в плен, са пуснати на свобода. Популацията на дивите панди постепенно се увеличава и е достигнала приблизително 1800 екземпляра. Около 500 други живеят в плен в зоологически градини и резервати, повечето в планинската, гъсто залесена провинция Съчуан. Посегателството върху тяхната земя от страна на фермери и промишленост е намалило пространството на пандите, откъсвайки ги от други популации, с които могат да се размножават.

Подобно на голяма част от Централен и Западен Китай, провинция Съчуан беше засегната от рязко покачващи се летни температури и суша през тази година. Те предизвикаха горски пожари и изсъхване на посеви и гори, обикновено приписвани на глобалното изменение на климата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини