12 август - Международен ден на младежта

  • 12 август 2022 07:18

  • 956
  • 0
12 август - Международен ден на младежта
© Pixabay

12 август е обявен за Международен ден на младежта с резолюция 54/120 на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. и се отбелязва официално от 2000 година.

Инициативата има за цел да насочи общественото внимание както към проблемите на младите хора, така и към постиженията и приноса им за политическото, социално-икономическото и културното развитие на глобално, национално и местно ниво.

Видео послание на българче е в Капсулата на времето на ООН

На този ден по целия свят се организират публични събития и кампании, насърчаващи участието на младежите във вземането на важни решения във всички области на обществения живот. В България празникът се отбелязва от 2007 година.

От 12 до 14 август 2022 г., в новооткритото пространство Agora, в непосредствена близост до ВЕЦ – Кокаляне, езерото Панчарево, ще се проведе Младежки фестивал MY Sofia, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов.

В първото издание на фестивала на модерния млад градски човек са включени артателиета и работилници, баскетбол 3х3, суинг танци, пеене, зумба, пилатес и йога; мобилна библиотека, DJ парти с огнено шоу, както и срещи с известни личности. Безплатни уроци по гребане на желаещите ще дава олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Трите фестивални вечери са запазени за музика, като 12 август на сцената ще се качи Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет и Васил Спасов (пиано). Те ще забавляват с проекта „Като на кино“, с филмова и анимационна музика. На 13 август е предвидено парти с DJ EMMA и огнено шоу, предаде БГНЕС.

 За най-малките посетители, организаторите са се погрижили с разнообразни ателиета и работилници с Иван Яханджиев, Circle of Singing and Swinging – открит урок по пеене от училище за певци D STARS; Ателие "Парцалени бижута" или как да превърнем старите дрехи в красиви накити и др.

Фестивалът е с вход свободен и се организира от Столичната община по повод Европейската година на младежта и 12 август – Международния ден на младите хора.

Международният ден на младежта – 12 август, ще бъде отбелязан с концерт на Духов оркестър на СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново. Музиката на „Джуниър Бенд“ разчупва стереотипите при духовите инструменти и преплитат поп, джаз и фънк по майсторски начин.

В петък, от 20.00 часа, на сцената пред Община Стара Загора ще се качат 9 момичета и 17 момчета, за да поздравят жителите и гостите на града с музиката си. Възпитаниците на диригента Йордан Цветанов ще представят в Стара Загора уникално шоу и първи самостоятелен сингъл.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Радина Лазарова
956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини