Птичи грип опустошава колония от морски птици на островите Фарн

  • 25 юли 2022 22:46

  • 1761
  • 3
Птичи грип опустошава колония от морски птици на островите Фарн
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Епидемия от птичи грип в едно от най-важните местообитания във Великобритания, която потенциално може да отнеме живота на десетки хиляди морски птици, е определена като "безпрецедентна трагедия за дивата природа", съобщава БТА. 

Рейнджъри в защитни костюми, работещи на островите Фарн край бреговете на Нортъмбърланд, досега са събрали над 3000 мъртви птици за изгаряне. Опасенията им обаче са, че хиляди други, поддали се на смъртоносната болест, са паднали от скалите в Северно море.

Над 500 мъртви пеликани са открити в македонската област Мала Преспа

Островите Фарн, за които се грижи Националният тръст, са важно международно местообитание за 23 вида, включително кайри. Те са дом на около 200 000 птици.

Птиците, гнездящи в скалите, изглежда са най-засегнати от епидемията от птичи грип, като сред намерените има  гмурци, трипръсти чайки, млади кайри.

Рейнджърите, работещи за тръста, отстраняват труповете им, за да предотвратят по-нататъшно заразяване на ценната дива природа. За собствена безопасност те са носили защитни костюми, ръкавици и маски.

Някои от мъртвите птици са опръстенени. Сред жертвите е 8-годишна арктическа рибарка, прелетяла от островите Фарн до Антарктида и обратно осем пъти през живота си, 230 000 километра. Открита е и 16-годишна трипръста чайка, която е опръстенена на островите през 2006 г.

Годишно 45 000 души пътуват до островите Фарн, но в началото на този месец те бяха затворени за посетители.

"Благосъстоянието на персонала, доброволците и посетителите е наш основен приоритет, докато се справяме с тази безпрецедентна трагедия за дивата природа на островите", казва главният мениджър Саймън Лий. "Националният тръст се грижи за островите Фарн от по-малко от 100 години и досега няма данни за нещо толкова потенциално вредно за нашите и без това застрашени колонии от морски птици", допълва той.

Този щам на птичия грип произхожда от Източна Азия и засегна домашни стада във Великобритания през зимата. Оттогава той се е разпространил в цялата страна и е заразил дивите птици.

Щамът се разпространява при пряк контакт на птиците със заразена птица, изпражнения, телесни течности или непряко чрез храна и вода.

Рискът за човека се счита за много нисък и хората рядко биват засегнати.

Мая Йорданова
1761 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Hare Krishna

2022.07.26 | 05:25

3
Горките животни жертва на глобализма, как нямаше птичи грип 80-те и 90-те

2022.07.26 | 03:27

2
Веднага да ги ваксат, само това е спасението за гаргароните.

Добави коментар

Водещи новини