Установиха най-стария случай на мозъчен удар при древноегипетска мумия

  • 22 юли 2022 06:30

  • 2088
  • 0
Установиха най-стария случай на мозъчен удар при древноегипетска мумия
© Pixabay

Научна публикация в журнала “Уърлд Нюросърджъри” (World Neurosurgery) представя най-стария случай на мозъчен удар, открит при египетска мумия, съобщава в. “Ал монитор”. Изследването предполага, че древните египтяни са знаели процедури за рехабилитация на такива пациенти, информира БТА.

Мумията е на жена между 25 и 40 години, установява научният екип от Университета в Алкала, Испания, Университета в Ню Джърси, Съединените щати, и Американския университет в Кайро. Тя е намерена от египетско-испанска археологическа експедиция в некропола Дра Абу ел-Нага на запад от Луксор и датира от Двадесет и петата династия на Древен Египет (744 г. пр.н.е. - 656 г. пр.н.е.).

Мумификацията е била извършена с изключителна прецизност, посочват авторите. Екипът е направил микроскопски и рентгенови изследвания, а също така е установил, че са използвани бастуни и патерици. Жената е получила мозъчен удар, който е оставил лявото й полукълбо парализирано. 

“Състоянието на костите, местоположението им, плътността на мозъчната кора, местоположението на дървените бастуни, открити до мумията, помогнаха да се установи състоянието й”, заявява за “Ал монитор” ръководителят на Департамента по египтология към Американския университет в Кайро Салима Икрам, която е съавтор на публикацията. 

“Изследването откри убедителни доказателства, че тази жена, мумията, е получила мозъчен удар, докато е била млада. Това я оставя с частични увреждания, но грижите на семейството и приятелите й са й помогнали да достигне напреднала възраст.”

По думите на Икрам, египетските лекари са пътували до други райони на Средиземноморието, понякога по искане на царете. По-късно, по време на Птолемейската династия, египетското медицинско познание се разпространява по целия свят и се превръща в основа за надграждане. 

Според египтолога Басам ел Шама изследването отваря врата за нови проучвания във връзка с намерените в някои древноегипетски гробници дървени пръчки, тъй като може да се открият и други случаи на мозъчен удар. В миналото историците са отдавали съществуването на тези пръчки на религиозни вярвания, но последните данни предполагат, че те имат медицинско предназначение. 

Изследването е повод и за нов поглед върху съдържанието на гробницата на Тутанкамон, където са намерени множество дървени пръчки, смята Шама. Той допуска, че е възможно момчето фараон също да е страдало от мозъчен удар. 

Според статия, публикувана в научния журнал “Сайънтифик америкън” (Scientific American) през 2016 година, в гробницата на Тутанкамон са открити 130 дървени пръчки. Учените са открили доказателства, че древноегипетският владетел ги е използвал, докато е бил жив. 

ДНК анализ показва, че Тутанкамон може да е боледувал от малария. Компютърна томография пък сочи, че е възможно да е имал рядко заболяване, което е засегнало костите и особено десния му крак. 

Сама посочва, че древните египтяни са били умели в диагностицирането и лекуването на някои болести. Тяхно е най-старото точно описание на човешкия мозък, като то е споменато в папируса на Едуин Смит, който съдържа и описания на наранявания на главата. 

Директорът на Музея за антики в Александрийската библиотека Хусеин Абдел Басир също изтъква напредъка на медицинските науки в Древен Египет. Той дава за пример лекаря Кар от времето на Шестата династия, в чиято гробница са открити голям брой хирургически инструменти.

Десислава Станева
2088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини