НАСА показа първите снимки на Дълбокия Космос

  • 12 юли 2022 20:07

  • 5334
  • 2
НАСА показа първите снимки на Дълбокия Космос
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Взорът ни към Вселената се разшири, след като светът видя първата снимка на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб".  Изображенията от него предлагат най-дълбокия поглед към Космоса досега, а на първото от тях виждаме светлинни следи от галактики, съществували преди 13 милиарда години. 

Първите цветни кадри от най-мощния телескоп, изстрелван в Космоса, показват първите галактики, формирали се малко след Големия взрив преди повече от 13 милиарда години.

Изображението е изпъстрено със стотици точици, черти, спирали в бяло, жълто, оранжево и червено, но всъщност представлява само една "прашинка" от вселената, обясни Бил Нелсън от НАСА: "Светлината се движи с около 300 хиляди километра в секунда и светлината, която виждате като една от тези прашинки, е пътувала над 13 милиарда години."

Снимката беше представена и на събитие в Белия дом в присъствието на удивения американски президент Джо Байдън.

Телескопът Джеймс Уеб е революционен апарат, разполага с изключително голямо огледало, състоящо се от 18 метални фрагмента, покрити със злато, които улавят обекти на огромно разстояние. Освен това телескопът засича обекти в инфрачервения спектър и това го прави над 100 пъти по-чувствителен от предшественика му "Хъбъл", пояснява Амбър Строн: "Инфрачервената светлина минава през облаци и прах и по този начин с телескопа Джеймс Уеб виждаме през облаци и газове как се раждат звезди и нови планети."

Инструментите на телескопа му позволят да търси и следи от поддържащи живот атмосфери около десетки новооткрити планети, както и да наблюдава в детайли светове като Марс и ледената луна на Сатурн - Титан.

В близките дни ще бъдат публикувани още уникални снимки на "Джеймс Уеб", а учените се надяват с тяхна помощ да разкриват тайните на Вселената ни, отбелязва БНР. 

Константин Тодоров
5334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.12 | 20:49

1
А в същото време руската армия краде тоалетни чинии!

2022.07.12 | 21:15

2
Стига намесвайте тия във всичко. Не се върти света около тях както виждате. Живота продължава. За нас просто стана малко по-скъп.

Добави коментар

Водещи новини