Кучетата са станали "най-добрият приятел на човека" благодарение на ген, който намалява стреса

  • 11 юни 2022 21:56

  • 48997
  • 2
Кучетата са станали "най-добрият приятел на човека" благодарение на ген, който намалява стреса
© Getty (архив)

Молекулярни биолози от Япония са установили, че кучетата са станали "най-добрият приятел на човека" благодарение на ген, който понижава стреса, пише сп. "Сайънтифик рипортс", цитирано от БТА.

Според авторите на изследването от университета "Азабу" въпросният ген е направил древните кучета по-спокойни в обкръжението на хората. Това на свой ред е позволило специалните отношения помежду им да се развият с течение на времето.

Един от най-обичаните домашни любимци в света произхожда от вълците. Въпреки това опитомяването на кучето озадачава еволюционните експерти от десетилетия.

Японските учени смятат, че са успели да разнищят загадката. Оказва се, че кучетата са носители на две мутации в ген, известен като MC2R (меланокортин 2 рецептор). Той произвежда хормона кортизол - естествена вградена алармена система, който се освобождава, когато някой изпитва страх или тревога.

"Тези открития предполагат, че генът MC2R е изиграл роля в опитомяването на кучетата, вероятно като е насърчил по-ниски нива на стрес около хората", казва д-р Михо Нагасава от изследователския екип.

Пословичният първи най-добър приятел на хората е бил сив вълк, който е влязъл в контакт с първите си човешки спътници преди около 33 000 години, някъде в Югоизточна Азия. Преди около 15 000 години малка глутница опитомени кучета започва да се придвижва към Близкия изток и Африка.

Видът, известен като Canis lupus familiaris, стига до Европа преди около 10 000 години. Хората започват да строят ферми и селища със защитни стени, което бележи зората на съвременната цивилизация. Кучетата вече са там, за да помагат за охраната, да пасат първите стада и да изискват разходки. Според проучването очертанията на това голямо приключение са записани в тяхната ДНК.

Учени разкриха кои кучета живеят най-дълго

 

Валери Зайцев
48997 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.12 | 10:29

2
Кучетата са станали "най-добрият приятел на човека" благодарение на ген, който намалява стреса. ТАКА Е, за съжаление ние стопаните стресираме тези душички, които попиват като попивателна гадориите ни, стреса ни.

2022.06.12 | 10:12

1
Тия ги разправяйте на нахапаните от кучета ,фобията остава за цял живот .Не мразя кучетата мразя кучелюбците които поставят кучето даже пред собствените си деца

Добави коментар

Водещи новини