Инфлацията погубва традиционното британско ястие риба с картофки

  • 26 май 2022 21:47

  • 3076
  • 4
Инфлацията погубва традиционното британско ястие риба с картофки
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Лоша новина за жителите на Великобритания. Едно от типичните за британците ястия е на път да се превърне от традиционна част от менюто в лукс. Става дума за пържената риба с картофки (Fish and Chips), а причината е всеобщото поскъпване и високата инфлация, съобщава БНТ.

"Искате ли сол и оцет за картофките?" - традиционният въпрос за любимите на британците пържени картофки, гарнирани с оцет, и разбира се, в комбинация с пържена риба.

Математик прогнозира над 16% инфлация през май

Но дали жителите на Острова ще ги поръчват все по-рядко? В западен Лондон собственик на заведение е притеснен за оцеляването на бизнеса си, защото всички продукти са поскъпнали.

"Борим се да задържим цените си разумни и конкурентни, но отбелязваме спад на продажбите и на броя клиенти", казва Бали Сингх, собственик на заведение.

Заради Брекзит, пандемията и войната в Украйна, цените вървят нагоре. За година, цената на треската и пикшата е скочила със 75%, на слънчогледовото олио - с 60%, на панировката - с 40%. Това е принудило Бали да вдигне цената от 7.95 лири преди година - на 9.50 за порция днес. При негови колеги поскъпването е по-голямо.

"Те са част от британската култура и идентичност. Да седиш на крайбрежната улица, да си вземеш порция риба с картофки и да слушаш чайките", казва жител на Лондон.

"Когато бях дете, това беше храна за бедния човек. А сега - за две порции платих 23 лири. Кое семейство ще си позволи това!", възмущава се друг.

Клиентите са недоволни, а търговци и производители - притеснени.

"Преди казвахме, че около една трета от местата за риба с картофки ще изчезнат през следващите три години, но заради постпандемичната инфлация, това ще стане в следващите 18 месеца. За малките собственици е трудно да оцелеят при тези изисквания и тези цени", каза Андрю Крук от Сдружение на производителите на пържена риба.

През април инфлацията във Великобритания достигна 9%, което е 40-годишен връх, а основната част от вноса на олио е от Украйна. Сега властите търсят алтернативи.

Откакто е измислена - както се твърди - преди 160 години - комбинацията от риба и картофки, както и съпровождащата я миризма - е неизменна част от живота на британските градове. Но сега производителите казват, че без помощ от държавата, оцеляването им ще е трудно.

Мая Йорданова
3076 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дани

2022.05.27 | 21:59

4
Жал ми е ,че умират от глад! Горките!
фен

2022.05.27 | 07:06

3
Една изключително вредна традиция!! По скоро услуга им правите на хората ако затворите по голямата част от тези вертепи!!
напралило

2022.05.27 | 00:01

2
й е услуга

2022.05.26 | 22:37

1
По-добре, баси гнусотията за глупави английски селтаци и спортни запалянковци.

Добави коментар

Водещи новини