Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация

  • 20 май 2022 16:34

  • 1410
  • 3
Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учените, които изследват еволюционния произход на езика, са регистрирали вокална комуникационна система сред шимпанзетата в дивата природа, която е по-сложна и структурирана, отколкото бе известно досега, съобщава БТА.

Тя се отличава с над десет вида звуци, комбинирани в стотици различни последователности.

Изследователите са направили повече от 4800 записа на звуци, издавани от членовете на три групи шимпанзета, които обитават Национален парк Таи в Кот д'Ивоар - една от последните големи стари тропически гори в Западна Африка, богата на растителни и животински видове.

Шимпанзетата адаптират ръкостисканията според социалната си група

Шимпанзетата, които заедно с братовчедите си от вида бонобо, са най-близките генетично живи родственици на човека, са интелигентни и силно социални маймуни, които създават и използват оръдия на труда и могат да бъдат обучени на основите на жестомимичния език на хората.

Учените отдавна знаят, че шимпанзетата използват различни звуци в дивата природа, но новото изследване предлага детайлно проучване на тази комуникация на представителите на вида.

"Това не е език, но е сред най-сложните форми на комуникация, описвани при животни", каза поведенческият еколог Седрик Жирар-Бюто от Френския институт за когнитивни науки и ръководител на изследването.

Резултатите са публикувани от специализираното издание "Камюникейшънс байолъджи".

Мая Йорданова
1410 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.22 | 10:28

3
ПИШАТ ПИСМО НА БОГА :)
О! УЖАС! ДИСКРИМИНАЦИЯ !

2022.05.20 | 17:03

2
ДИСКРИМИНАЦИЯ ! Сравниха глухонемите с маймуните които без проблеми ползват основите на жестомимичния език на хората.
ХА! ХА! ХА !

2022.05.20 | 16:57

1
Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация. КОПИРАТ ОБЩУВАНЕТО В ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ В РОДНИЯ ПАРЛАМЕНТ! не може да ги подведете за плагиатство. Те са извън закона за авторско право!

Добави коментар

Водещи новини