Впечатляващо! Наша сънародничка покори Еверест и Лхотце

  • 19 май 2022 20:39

  • 2268
  • 2
Впечатляващо! Наша сънародничка покори Еверест и Лхотце
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Българка стъпи на два осемхилядника за два дни. Силвия Аздреева покори Еверест и Лхотце. Тя е първата българка покорила и двата върха за толкова кратко време.

Забележителното е, че нашата сънародничка Силвия Аздреева само за два дни, освен най-високия връх на Земята, е изкачила и 8-хилядника Лхотце. Силвия е достигнала покрива на света заедно с още двама алпинисти от Мексико и Южна Африка, съобщава Българското национално радио.

Техен водач е бил един от най-опитните алпинисти в Непал Нирмал Пурджа, който е изкачил всичките осемхилядници в Хималаите.

Силвия Аздреева е едва втората българка, успяла да покорил връх Еверест. Досега единствено Петя Колчева бе правила това през 2009 година, а така и няма доказателства за това дали племеница на Христо Проданов - Мариана, действително е успяла да стъпи на Покрива на света през 2004 година.

Китайска експедиция измерва точната височина на връх Еверест

Аздреева е едва четвъртият представител на страната ни, който успява да стъпи на Лхотце след Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов. За Аздреева това са първи два осемхилядника, като досега най-високото ѝ изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 метра).

"Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно", написа тя във "Фейсбук".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един каза

2022.05.19 | 20:54

1
Браво!
още един каза

2022.05.20 | 14:07

2
машала,ашколсун

Добави коментар

Водещи новини