Астрономи откриха над 1000 нови астероида в архивни данни от телескопа "Хъбъл"

  • 18 май 2022 09:37

  • 807
  • 0
Астрономи откриха над 1000 нови астероида в архивни данни от телескопа "Хъбъл"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изследователи откриха следите на повече от 1700 астероида в архивирани данни от телескопа  "Хъбъл" от предишните 20 години, съобщи "Сайънс алърт".

Много от тях са известни, но повече от 1000 не са.

Като всички астероиди, новоткритите могат да дадат информация за историята на Слънчевата система. С натрупването на данни от все повече телескопи се събира комбинирана архивна информация. Понякога откритията остават в нея в очакване на нови аналитични средства или нови проекти. Това се случи и в проекта "Ловец на астероиди с "Хъбъл" (Hubble Asteroid Hunter).

През 2019 г. група астрономи започват този проект, в който включват и любители от платформата Zooniverse. Целта е да пресеят данните от "Хъбъл" и да открият нови астероиди. 

Резултатите са публикувани в статията "Ловец на астероиди с "Хъбъл I" в сп. "Астрономия и Астрофизика". Водещ автор е Зандор Крук от института "Макс Планк" за извънземна физика. 

Прегледаните за проекта данни са отпаднали от други изследвания, които не са били фокусирани върху астероиди. В много случаи те може да са приличали на "шум" и са премахнати, за да изпъкнат други елементи, но цялата тази вторична и неизследвана информация е архивирана. 

Астрономите и любителите са прегледали повече от 37 000 съставни снимки, направени от 30 април 2002 г. до 14 март 2021 г. от "Хъбъл". Повечето от тях са 30-минутни експозиции и астероидните следи приличат на криви. Именно в това се състои проблемът - компютрите не разграничават кривите и затова са били необходими любителите за първоначална класификация. 

В проекта са участвали 11 482 любители. Техния труд е послужил за обучаване на алгоритми, които да прегледат останалите снимки бързо. След това са се включили професионалните астрономи, които са изключили неща като космически лъчи и други обекти. Останали са 1701 следи в 1316 снимки. Около една трета от тях били известни астероиди. Така останали 1031 неидентифицирани. Нови наблюдения ще потвърдят колко от тях са новооткрити астероиди и ще определят орбитите им. 

Астероидите са останки от най-ранния период на Слънчевата система, повечето преди образуването на планетите. Те са като времеви капсули. Затова са толкова интересни за астрономите, допълва БТА. 

Весела Найденова
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини