Диамантът на Червения кръст беше продаден за 13,5 милиона евро

  • 12 май 2022 19:55

  • 1847
  • 0
Диамантът на Червения кръст беше продаден за 13,5 милиона евро
© Getty (архив)

Жълтият диамант, приходите от който са предназначени частично за Червения кръст, беше продаден на търг на "Кристис" в Женева за 13,5 милиона евро, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Няколко купувачи наддаваха ожесточено за диаманта от 205,07 карата десет минути, като дуелът накрая беше с по 50 000 швейцарски франка.

Ентусиазмът им може би се дължеше на факта, че подпомагат Международния комитет на Червения кръст в момент, когато войната в Украйна отново окървави Стария континент.

Един от най-големите диаманти в света се продава на търг в полза на Червения кръст

Оригиналният необработен камък, за който се смята, че е бил с тегло 375 карата, е добит в мина на "ДеБиърс" в Южна Африка през 1901 г. На търг на "Кристис" се появява за първи път през април 1918 г., като е обявено, че приходите от продажбата ще подкрепят дейността на британския Червен кръст и Малтийския кръст.

Камъкът тогава е продаден за 10 000 британски лири (около 600 000 днешни лири или повече от 700 000 евро) на лондонската бижутерска къща "Ес Джей Филипс".

През следващите десетилетия скъпоценният камък преминава в ръцете на неколцина собственици, като се смята, че накрая се оказва притежание на американски бизнесмен. За втори път камъкът се появява на търг на "Кристис" в Женева през 1973 г., когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка. Месеци по-рано той е обявен за продажба на търг в Токио, но е оттеглен поради нисък интерес.

Продавачът пожела да запази анонимност, но публикува декларация, че семейството съхранява диаманта почти половин век и в този момент от историята се отзовава на призива, отправен от други хора.

"Скалата" - най-големият бял диамант, предлаган на търг, с тегло 228,31 карата,  беше продаден от "Кристис" за 17,8 милиона евро без комисионите вчера. Цената не достигна очакванията, но Раул Кадакия на тръжната къща отбеляза, че в тази категория за цвят "G" тя е рекордна.

Валери Зайцев
1847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини