Китайски открития на Марс предполагат, че вода е имало на повърхността по-дълго

  • 12 май 2022 16:09

  • 5557
  • 0
Китайски открития на Марс предполагат, че вода е имало на повърхността по-дълго
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китайски открития на Марс предполагат, че вода е съществувала на повърхността на планетата за по-дълъг период от време, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хидратирани минерали, открити от китайския роботизиран роувър "Чжужун" в огромен басейн, за който се допуска, че е бил древен океан, дават основание да се смята, че е имало вода на повърхността по-дълго, отколкото се предполагаше досега, казват китайски учени.

Анализ на данните, изпратени от апарата, показват признаци на вода в проби от минерали, датиращи отпреди 700 милиона години, обясняват учените в публикация в "Сайънс адвансис".

Смята се, че Марс е бил влажен допреди около 3 милиарда години. В настоящия период на повърхността няма вода.

Слънчевите батерии са оптимален източник на енергия за бази на Марс

Пръстта, съдържаща минералите, взети от роувъра, е била твърда кора, вероятно образувала се от издигане на подпочвени води или от разтопен лед, който се е изпарил, смятат китайските учени.

Апаратът "Чжужун" изследва обширната равнина Утопия от кацането си на Червената планетата през май миналата година. Изминал е около два километра и събира данни за повърхността на Марс.

През последните години орбитална сонда на Европейската космическа агенция откри данни за вода под леда на южния полюс на планетата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини