Експерти създадоха миниатюрни сензори за наблюдение на мигриращите пеперуди монарх

  • 05 май 2022 08:41

  • 1160
  • 2
Експерти създадоха миниатюрни сензори за наблюдение на мигриращите пеперуди монарх
© Pixabay

Биолози от университета в Питсбърг са създали уникална система за проследяване на пеперудите монарх, известни с удивителното си миграционно пътешествие, по време на което изминават хиляди километри от САЩ и Канада на юг към Мексико, съобщава сайтът Физ.орг. 

Заради климатичните промени с настъпването на студеното време все повече насекоми започват да мигрират на юг. Дълго време оставаше неясно как точно пеперудите монарх се ориентират при толкова дълги миграции. 

Пеперудите монарх изчезват от най-големия им резерват в Мексико

Преди това специалистите са изучавали главно преместването на животни и птици, което е било много по-лесно, предвид техните размери.

Разработената от учените безжична сензорна платформа, наречена mSAIL, ще позволи да се проследи точно как и къде мигрират насекомите. Системата е създадена специално за проследяване на миграцията на пеперудите монарх. 

Пеперудите във Великобритания са намалели до рекордно нисък брой

Платформата предвижда на гърба на насекомото да бъде прикрепен миниатюрен чип с тегло 62 мг, който да регистрира пътя му на юг. Той ще предава на учените информация за местонахождението на пеперудата по безжичен път, докато тя се движи. 

Учените вече са тествали устройството върху пеперуди в ботаническа градина. Приспособлението не причинило никакъв дискомфорт на насекомите по време на полета и изследователите са получили информация за местоположението му. 

Садят олеандри, за да спасяват пеперуди в Калифорния

Експертите планират в рамките на проекта да произведат около 100 сензора mSAIL. Те ще бъдат прикрепени към пеперуди в продължение на три месеца, докато те мигрират. С времето сензорите ще могат да измерват и атмосферното налягане. Това ще позволи на учените да определят с точност височината, на която летят пеперудите монарх по време на миграцията си, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1160 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.05 | 10:07

2
АКО МЕТНЕМ ЛОПАТАТА, НЕМА ДА УЦЕЛИТЕ ВРАТАТА! streamable. com/ e5aew1
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.05 | 10:01

1
ИЗ РОДИ, ЗАБРАНЯВАМ ИЗРИЧНО! , ДА НЕ ЧУ ПИМ КРАТУНИ! ДА СЕ ДАВАТ ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ НА МОМИЧЕТАТА В СПОРТА!

Добави коментар

Водещи новини