Китайски астронавти се върнаха на Земята след рекордно дълъг престой в Космоса

  • 16 април 2022 08:03

  • 2603
  • 4
Китайски астронавти се върнаха на Земята след рекордно дълъг престой в Космоса
© Novini.bg

Тримата астронавти на мисията "Шънчжоу-13"се върнаха днес на Земята след шест месеца, прекарани на китайската космическа станция, което е най-дългият престой в космоса, осъществен от Китай, съобщава Франс прес, позовавайки се на държавната Китайска централна телевизия.

Това е нов успешен етап за Пекин в амбициозната му космическа програма, целяща да догони САЩ, Европа и Русия, отбелязва агенцията.

Продават на търг лунния прах, събран от Нийл Армстронг

Със 183 дни в космоса екипажът подобри предишния национален рекорд за престой в космоса, който беше 92 дни и беше поставен през 2021 г. по време на предишната мисия на "Шънчжоу-13".

Екипажът се състоеше от трима армейски пилоти: командира Чжай Чжиган (55 г.), колегата му Ван Япин (42 г.) и най-младия И Гуанфу (41 г.), за когото това беше първи полет в космоса.

Тримата тайконавти се отправиха на космическа мисия на 16 октомври миналата година. Оттогава те изпълниха две космически разходки, проведоха поредици от научни експерименти и подготвиха разширяването на бъдещата орбитална станция.

Ван Япин не само е първата жена тайконавт на борда на основния модул "Тянхъ", но е и първата, излязла в открит космос. В следващата фаза е планирано следващия месец товарен кораб да достави материали и гориво на модула за предвидения за юни полет на "Шънчжоу-14".

Спускаемата капсула на космическия кораб "Шънчжоу-13" с тримата астронавти на борда благополучно се приземи на площадката за кацане Дунфен в района Вътрешна Монголия в Северен Китай, посочва ТАСС.

Радина Лазарова
2603 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.25 | 18:14

4
веднага да му иджектират бустер

2022.04.16 | 18:59

3
Доктор Оеткер , главният научен от лаборатория Кремъл-Москва даде следното становище : предвид отломките и ядленият саркофаг на кораб Москва , потъналият заради бурята в водите на Черно Море , потрябва да намерим общи сили за изваждането на ядреният й реактор, както и за капсулираните плутоний ядрени бойни глави .
!

2022.04.16 | 08:58

1
"Китайски астронавти"?!? Поредната лъжа тук! Китайците ги наричат тайконавти. Тъпата дума "астронавти" е изобретение на тъпите американци. Но понеже тук се препечатва всичко от тяхната пропаганда, китайците ги обявиха за астронавти. Но защо не ги наричате космонавки, както е прието в България?
1111

2022.04.16 | 09:22

2
Ti normalen li si we taikonavt li si zashto nqkoi trqbva da q znae tazi duma? Inache kato se prevejda ot angliiski e taka

Добави коментар

Водещи новини