Секвоята има два вида листа с напълно различни функции

  • 19 март 2022 15:37

  • 1441
  • 0
Секвоята има два вида листа с напълно различни функции
© pixabay

Секвоята има два вида листа, които имат напълно различни функции, установиха американски учени от Калифорнийския университет в Дейвис, цитирани от електронното издание “Юрикалърт”.

Това са едни от най-добре проучените дървета на Земята, но въпреки това все още учените и любителите на природата не успяват да разкрият всичките им тайни.

Двата вида листа позволяват на секвоите, които са най-високите дървета в света, да виреят както във влажни, така и в сухи части в щата Калифорния, но без да жертват вода и храна. 

Периферните листа осигуряват храна на дървото, като превръщат слънчевата светлина в захар чрез фотосинтеза. Аксиалните листа не помагат почти с нищо при фотосинтезата, но пък абсорбират вода. 

Проучването установи, че голяма секвоя може да абсорбира до 53 литра вода само в рамките на първия час, когато листата й са мокри.

Какво означават тези данни в сравнение с други дървета? Учените не знаят. Това е първото проучване, при което се прави оценка на количеството водата, което се абсорбира от цялата корона на голямо дърво в зряла възраст. Тъй като секвоите имат над 100 милиона листа, този рекорд по усвояване на вода може да се окаже труден за надминаване.

При проучването също така е установено, че листата могат да се местят по протежението на дървото в зависимост от това дали околната среда е влажна или суха.

По влажното, дъждовно северно крайбрежие, например, водопоглъщащият тип листа са в долните клони на дървото, като оставят горните, по-слънчеви нива за фотосинтезиращия тип листа. В южните райони обаче събиращите вода листа са в по-високите части, за да се възползват от мъглата и дъжда, които се срещат по-рядко в сухата среда.

Авторите на изследването събират листа от шест секвои, намиращи се в пет горсисти местности, простиращи се от влажния окръг Дел Норте до планинската верига Санта Круз и ги поставят в експериментални условия на мъгла. Те оценяват потенциала за поглъщане на вода и на други седем дървета - включително най-високото живо дърво - и взимат проби от различни височини.

Единствената в България гора от секвои е близо до село Богослов

След това сравняват анатомията и измерват фотосинтезата на периферните и аксиалните листа, за да разберат функцията им. Специалистите разработват базиран на физиката причинно-следствен модел, който им позволява да определят характеристиките на листата, които регулират скоростта на усвояване.

Секвоите са известни със своята устойчивост на много природни заплахи. Те са сред най-големите, най-високите и най-старите дървета на планетата. Имат богата на танини сърцевина, огнеупорна кора и листата им са устойчиви на вредители. Новото откритие е още един пример за способността им да реагират на условията на околната среда, категорични са американските експерти.

„Хубавото тук е способността им да виреят при всички тези обстоятелства и да се приспособяват към тези различни среди“, каза водещият автор на изследването Алана Чин.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието “Американ джърнъл ъв ботани”, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини