Инвазията в Украйна - първата “война в ТикТок”

  • 14 март 2022 14:31

  • 1030
  • 0
Инвазията в Украйна - първата “война в ТикТок”
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Видеокадри на експлозии, кулинарни уроци в бомбоубежище, ускорени курсове по история, или дезинформация – войната в Украйна кара социалната мрежа ТикТок да кипи със съдържание, което младата публика не пропуска.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

От две седмици насам в акаунта на Марта Васюта, клиповете, показващи я накипрена на музикален фон, отстъпиха място на кадри на опустошени сгради, експлозии и войници на фронта.

Блокирана в Лондон, 20-годишната украинска студентка, която е там на лингвистичен обмен, се превърна в посредник за тези, които все още са в Украйна и снимат трагичното си ежедневие.

“Моята мисия е да разпространявам информация, да привличам внимание, да не спирам да говоря” за това, което преживяват сънародниците ми, казва младата студентка по икономика от Лвов.

Някои от нейните видеа вече са видени от над 2 милиона души.

Видеа с инструкции

Сред новите лица в този променящ се ТикТок е Валерия Шашенюк, 20-годишна фотографка, останала под бомбите в Чернигов, на североизток от Киев. Също като Марта Васюта, тя е преминала към  английския език, за да увеличи обхвата на своите сюрреалистични видеоклипове, от видео с инструкции за правене на борш в бомбоубежище до разходки из развалините на фона на ремикс на Риана. Валерия е част от малкото тиктокъри, които не са се отказали от лековатостта, която е в ДНК-то на социалната мрежа, която публикува видеоклипове с продължителност рядко надвишаваща една минута и която има над 1 милиард потребители.

“Опитвам се да запазя чувството си за хумор, защото това е в природата ми. В Украйна не казваме “да отидем да се разходим”, а “да отидем да видим най-близкото убежище”. Животът ми се разпада, остава ми само иронията, обяснява Рима, 23-годишна украинка, която се е снимала в коридорите на мазе в Одеса.

Въпреки това “вече не е ясна границата между това, с което можете да се шегувате, и това, което може да нарани хората”, признава Рима, която е художничка по професия и която се отличава с боядисаната си в лилаво и розово коса.

За един месец Марта Васюта пък е удвоила броя на абонатите си, а Валерия Шашенок го е утроила. “Не печеля нищо от това, което правя”, казва Васюта.

“Жизненоважна роля”

Войните и революциите присъстват в социалните мрежи вече повече от десетилетие, но ТикТок носи повече спонтанност и привлича по-млада публика от Ютуб или Фейсбук.

В САЩ част от “Поколението Зет” (родено след края на 90-те години), която не гледа традиционната телевизия, опозна в ТикТок една страна, за която не знаеше нищо.

“ТикТок играе жизненоважна роля, защото там се информира по-голямата част от младото поколение”, според Крис Дайър, преподавател по история в Ню Орлийнс, който също е тиктокър.

Впрочем, тази седмица Белият дом съобщи на 30 влиятелни тиктокъри “последните информации от авторитетен източник”, обяснява пред в. “Вашингтон пост” директорът на дигиталната стратегия Роб Флахърти.

“Много е трудно за (младите) да навигират в социалната мрежа и да добиват представа и да осъзнават ужасяващите страни на събитията, защото те са бомбардирани с пропаганда от всички страни, особено от Русия”, казва Дайър. “Точно затова учители, възпитатели, историци трябва да са там, за да помогнат на младото поколение” да се ориентира", допълни той.

Някои тиктокъри говорят за темата на езика на платформата. Лондоската хумористка Никита Редкар обяснява например, че Русия възприема НАТО като група “токсични мацки”. “Това не се прави за майтап”, уточнява тя. "Това е начин хората да бъдат информирани, защото новините могат да бъдат плашещи”, посочва тя.

“Повече средства”

В отговор на въпрос на АФП ТикТок съобщава, че е отделил “повече средства” на “засичането на възникващи заплахи” на платформата и “премахването на вредяща на хората дезинформация”.

На 6 март социалната мрежа, филиал на китайската БайтДенс спря качването на нови видеоклипове в Русия, след приемането на закон, наказващ опитите за “дискредитиране” на руските въоръжени сили.

Днес потокът от проруски съобщения очевидно е намалял, макар че някои видеоклипове все още обвиняват западните медии, че използват архивни кадри, или САЩ – че лъжат за точния характер на конфликта.

За разлика от тиктокърите, показващи украинската страна на конфликта, проруските видеоклипове на английски са рядкост.

Русия остана без Инстаграм

Най-популярният акаунт е този на руската агенция РИА Новости, която редовно публикува обвинения без доказателства, като например тези за тайни, финансирани от САЩ лаборатории за биологично оръжие в Украйна.

ТикТок казва също, че модерира свързаното с насилие съдържание и забранява кадри на физическо насилие, на боеве или пък на нечия смърт.

“Надявам се (видеоклиповете, публикувани от Украйна) да покажат на хората опасностите от войната и да ги вдъхновят да я предотвратят”, казва Крис Дайър. “А не да притъпят чувствителността им и да нормализират войната в техните очи”, допълва той.

@martavasyuta Your home can be next! #ukraine # original sound - Grayson

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини