Първият щъркел пристигна в България

  • 17 февруари 2022 18:31

  • 4479
  • 1
Първият щъркел пристигна в България
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първият подранил щъркел вече е в България. Птицата пристига в Капитан Димитриево преди да сме си вързали мартеници. Щъркелът е забелязан от служител на Община Пещера, който бил по работа в Капитан Димитриево.

Стоян Йовчев не помни в този край в средата на февруари да е идвал щъркел. С колегите му били толкова изненадани, че набили спирачки и върнали колата обратно, за да се убедят, че са видели правилно и не им се е сторило, пише "Марица" .

"Изключително много се зарадвах, разбира се", споделя Стоян Йовчев. "Но никога досега поне аз не съм виждал щъркели толкова рано по нашия район, в Пещерска община. Дори си мисля дали пък този екземпляр не е презимувал тук, изобщо да не е отлитал".

Първият щъркел пак кацна в Подкрепа

Предвестникът на пролетта си спретвал гнездо. Това обикновено е работа на мъжките, които пристигат първи и подготвят семейния дом за женската и бъдещото поколение.

В Пещерския край може и да не са виждали щъркели през февруари, но в Пазарджик и селото в равнината неведнъж се е случвало птиците да се завърнат много преди самата пролет.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
popche

2022.02.18 | 23:07

1
НЕ Е ЩЪРКЕЛ ТОВА Е МОДЕРНИЗИРАН F16

Добави коментар

Водещи новини