Учени изследват ДНК на най-редкия вид леопард

  • 04 февруари 2022 11:29

  • 557
  • 0
Учени изследват ДНК на най-редкия вид леопард
© pixabay

Руски и южнокорейски учени започват заедно да изучават ДНК на популацията на най-рядката голяма котка на Земята - далекоизточният леопард, както и на амурския тигър, предаде ТАСС.

Международният проект е съвместен между Сеулския национален университет и Националния парк "Земя на леопарда", който се намира в Приморския край. Целта е да се помогне за наблюдението на генетичното състояние на дивите котки, от което зависи здравето и доброто им състояние.

Учените изследват генетичен материал, получен от повече от 200 проби от екскременти, събрани в дивата природа в югозападната част на Приморския край през последните две години.

Оценката на генетичното разнообразие е много важна при наблюдението на популацията на животните от Червената книга. Малкото генетично разнообразие може да допринесе за натрупване на мутации в генофонда на животните, които влияят неблагоприятно върху здравето на популацията. На базата на получената информация учените могат да разработят по-подробни стратегии за опазване на леопардите и тигрите.

Далекоизточният леопард е най-рядката голяма котка в света. В началото на изминалото десетилетие в дивата природа имаше само 35 представители на този вид. Животното беше на ръба на изчезването. Популацията обаче значително се увеличи в последните години в резултат на положените усилия за опазването ѝ, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини