НАСА отлага безпилотния полет до Луната за април-май 2022 г.

  • 03 февруари 2022 14:19

  • 609
  • 1
НАСА отлага безпилотния полет до Луната за април-май 2022 г.
© pixabay

НАСА отлага изпращането на безпилотен космически кораб около Луната за април - май тази година, предадоха информационните агенции, като цитираха представители на космическата агенция.

Първоначалните планове предвиждаха през март да бъде дадено началото на американската програма "Артемис" ("Артемида") за изпращане на астронавти на Луната, която ще протече в три етапа.

Първият от тях - "Артемис 1", предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" с тежката ракета-носител "Спейс лонч систъм" (SLS) около Луната и връщането му на Земята. Отлагането на началото на мисията се налага, тъй като специалистите трябва да извършат допълнителна подготовка на космическия кораб. "Ще пуснем апарата, когато сме напълно готови", заяви представителят на НАСА Марк Болджър.

От космическата агенция обясниха, че няма конкретни и сериозни проблеми, които забавят графика. Това се дължало основно на по-голям от обичайния обем технически препятствия при подготовката на голямата и сложна ракетна система за първото й изстрелване. От НАСА посочват също, че е имало забавяния на работата и заради ръста на заразени с новата разновидност Омикрон на Ковид-19.

Марк Болджър обясни също, че евентуално изстрелване през април ще се състои между 8-ми и 23-ти, а през май - между 7-ми и 21-ви. Това били разглежданите периоди за начало на мисията. Засега обаче било трудно да се съобщят повече подробности.

С програмата "Артемис" НАСА цели американски астронавти отново да стъпят на Луната след "Аполо" от края на 60-те и 70-те години на миналия век.

Ако първата мисия завърши успешно, на втори етап ще бъде осъществен пилотиран полет около естествения спътник на Земята, а след това и евентуално кацане на повърхността на Луната. През ноември от НАСА обявиха, че това може да стане най-рано през 2025 г., но е възможно и забавяне, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.03 | 14:30

1
Ей , голямо шубе да отидат "пак" на Луната 50+ години по късно . Какво ли толкова страшно има там !?

Добави коментар

Водещи новини