Връчиха специалната награда в националния фотоконкурс "Занаятите не се предават! Шапки долу!"

  • 25 януари 2022 13:59

  • 1208
  • 0
Връчиха специалната награда в националния фотоконкурс "Занаятите не се предават! Шапки долу!"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Диляна Стойчева от Търговище получи специалната награда в националния фотоконкурс "Занаятите не се предават! Шапки долу!". Освен че снима, Стойчева изработва кукли от вълна чрез техниката сухо плъстене с игла. Отличието за нея идва от Регионалния етнографски музей на открито /РЕМО/ "Етър", съобщи тя.

Всеки герой - част от "Вълнените вълнения", е плод на въображението ѝ, със своя индивидуалност и характера. Целта на националния фотоконкурс е да покаже най-добрите истории за българските занаяти. Всяка снимка, изпратена от участниците, трябва да е съпътствана и от текст, който разказва историята на представения занаят и/или човекът, който го практикува. Всеки участник може да се представя с до 5 снимки и описващи ги текстове.

Празникът на Асеновград: Вълни от емоции и хора, зажаднели за събития

Проявата търси снимки, които не са дело само на професионални фотографи. Крайният продукт представя традиционни български занаяти, предавани от поколение на поколение, както и лични разкази на съвременните майстори.

Отличената снимка на Диляна Стойчева показва Йордан Сивков, който е обущар повече от 10 години - шие обувки и ботуши, характерни за Античността, Средновековието и Възраждането. Собствениците им най-често участват с тях с исторически възстановки и фолклорни събори. Обича миризмата на кожата, това че е жив материал, който се старае да оформя, спазвайки древните техники на работа. Стойчева работи в Младежкия дом в Търговище, а с фотография се занимава от години.

"Фотографията за мен е начин да достигам до хората и да представям техните емоции и душевност. Разбира се, това не е лесно. Но когато се случи, ми носи искрено удоволствие", споделя Стойчева.

За конкурса тя е изпратила снимки, на които е искала да се вижда повече от занаята. Макар че за нея по-важни са майсторите и удоволствието, което тяхната работа им носи.

"Съхраняването на традициите ми е интересно. Отношението на хората към тяхното творчество още повече", коментира младата жена.

Конкурсът е организиран от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" в партньорство с Национално сдружение Фотографска академия , РЕМО "Етър" и Фондация Photoworld.

Мая Йорданова
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини