Отлично запазен ембрион на динозавър доказва връзката на вида с птиците

  • 22 декември 2021 14:38

  • 1251
  • 0
Отлично запазен ембрион на динозавър доказва връзката на вида с птиците
© Pixabay

Учени са открили в Китай отлично запазен ембрион на динозавър, доказващ връзката на вида с птиците, предадоха Франс прес и Синхуа.

Ембрионът бил в яйце и се готвел да се излюпи, подобно на птиците. Той е намерен край Ганджоу в южната част на азиатската държава. Смята се, че е поне на 66 милиона години.

Изследователите са на мнение, че яйцето е отлично запазено, тъй като е било затрупано под купчина свлякла се земна маса.

Учените твърдят, че ембрионът е на беззъб динозавър от семейство тероподи или от род овирапотори. Китайските изследователи са го нарекли Бебето Инлян.

Според изследователя Фион Вайсум Ма това е "най-запазаният ембрион на динозавър, който е откриван някога".

Находката дава възможност на учените по-добре да разберат връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в позиция, типична за птиците непосредствено преди да се излюпят.

Палеонтолози идентифицираха неизвестен досега вид динозавър

Динозаврите от рода овираптори са били пернати, обитавали територията на съвременна Азия и Северна Америка преди 100 милиона години - 66 милиона години.

Бебето Инлян е с дължина 27 сантиметра от главата до опашката. Яйцето, в което се е намирало, е дълго около 17 сантиметра.

То било открито през 2000 г., но в продължение на десет години е съхранявано в музей, без да бъде изследвано, допълва БТА. 

Весела Найденова
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини