Дърветата могат да намалят топлината в градовете с 12 градуса

  • 27 ноември 2021 13:59

  • 818
  • 1
Дърветата могат да намалят топлината в градовете с 12 градуса
© Pixabay

Изследователи от Института за атмосферни и климатични науки в Цюрих, Швейцария, са установили как дърветата влияят на градския микроклимат, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Направено от швейцарските специалисти проучване показва, че растителността понижава температурата на земната повърхност с 12 градуса Целзий, предаде БТА.

Пет вековни дървета са обявени за защитени

За целите на изследването са анализирани данни от спътници, оборудвани със сензори за повърхностна температура. Екипът е събрал информация от 293 града в цяла Европа, сравнявайки показатели за засенчени от дървета и открити площи. Селските райони, пасищата и земеделските земи също са били включени в проучването.

Резултатите показват, че в градските зони с дървета температурата на земната повърхност е два до четири пъти по-ниска от съседните без дървета. В селските райони подобна разлика не се наблюдава.

Изследователите отбелязват, че дърветата са в състояние да поддържат земята хладна благодарение на сянката, която осигуряват. Добавянето на дървета към градския пейзаж може да подобри климата и да направи живота на гражданите по-комфортен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
818 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2021.11.27 | 17:49

1
Ш'са сетите тепърва!

Добави коментар

Водещи новини