Индонезия се опитва да спаси местообитанието на гибоните на остров Ява

  • 07 октомври 2021 19:55

  • 562
  • 0
Индонезия се опитва да спаси местообитанието на гибоните на остров Ява
© Pixabay

Индонезийските власти и изследователи се опитват да спасят малка част от гора на гъсто населения остров Ява, обитавана от застрашен местен вид гибони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Климатичните промени и човешката дейност поставят в опасност местообитанието на сребристия гибон - примат, който е уникален за централната и западната част на Ява.

Местна природозащитна организация проследява популацията на около 400 гибона, които живеят в горски резерват, простиращ се на 73 километра на индонезийския остров. От 2012 г. насам изследователите забелязали увеличаване на броя на животните, но според тях "истинската заплаха сега е за целостта на гората". Човешката дейност представлява сериозна опасност за местообитанието на гибоните.

Учените и правителството провеждат информационни кампании с местната общност всеки месец. Те са поставили табели, забраняващи лова и незаконната сеч в гората. Освен това се организират туристически обиколки из гората, като приходите отиват за инициативи в подкрепата на населението.

По този начин те се опитват да убедят жителите на индонезийския остров, че трябва да не вредят на околната среда.

Яванските гибони са включени в Червената книга на застрашените от изчезване видове на Международния съюз за опазване на природата. Според учените на острова има около 4000 екземпляра.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини