Заради газ от Слънцето НАСА спира временно командването на марсианските си мисии

  • 29 септември 2021 13:25

  • 1586
  • 0
Заради газ от Слънцето НАСА спира временно командването на марсианските си мисии
© Pixabay

НАСА ще преустанови командването на своите марсиански мисии до средата на октомври, докато Земята и Марс се намират на противоположните страни на Слънцето,предаде ДПА, позовавайки се на Американската космическа агенция, цитирана от БТА.

От НАСА съобщават, че инженерите ще спрат да подават команди към космическите апарати, но въпреки това те ще продължат да събират данни за планетата през периода на съединение на Марс и Слънцето, който настъпва веднъж на две години.

По време на явлението газът, изхвърлен от Слънцето, може да попречи на радиосигналите, ако инженерите се опитат да комуникират с апаратите на Марс. Това може да изопачи командите и да доведе до неочаквано поведение на космическите изследователи, обясняват от НАСА.

"Въпреки че мисиите ни на Марс няма да бъдат толкова активни през следващите няколко седмици, те все пак ще ни уведомяват за състоянието си", казва Рой Гладън от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. 

Марсоходите "Пърсивиърънс" и "Кюриосити" ще правят климатични и радиационни измервания, докато мини-хеликоптерът "Инджинюъти" ще остане неподвижен на мястото си.

Спускаемият апарат "ИнСайт" ще продължи да използва сеизмометъра си за засичане на силни трусове като тези, които регистрира наскоро на Марс.

Трите орбитиращи апарата на НАСА - "Марс Одисей", "Марс рикънисънс орбитър" и "Мейвън", ще продължат да предават данни към Земята за мисиите на повърхността, като в същото време ще правят "собствени изследвания". 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини