Най-дългата пещерна система в света продължава да расте

  • 20 септември 2021 20:38

  • 1872
  • 0
Най-дългата пещерна система в света продължава да расте
© Pixabay

Най-дългата известна пещерна система в света постави нов рекорд, след като топографи картографираха още 13 км от коридорите в националния парк "Мамутова пещера" в Кентъки, съобщи Сайънс алърт, предава БТА.

Коридорите на Мамутовата пещера сега са дълги 676 км.

Картографирането на пещерата е много трудно. В него участват доброволци от Фондацията за изследване на пещерите - неправителствена организация в Кентъки и други местни хора. След изследванията на място топографите превръщат събраните данни в карти.

Мамутовата пещера се е удължавала и преди. Тя влезе в книгите на рекордите през 1969 г. със 105-километрови документирани коридори. След това през 1972 г. спелеолози откриха връзка между нея и системата Флинт ридж и общата дължина на коридорите стана 232 км. Оттогава продължава изследването на пасажи и беше открита връзка с още три малки пещери.

Огромният лабиринт се е образувал с ерозия на варовика. Това явление се нарича карстова топография. Наблюдава се и при други разтворими скали, като мрамор и гипс, когато вода прониква през пукнатините.

В Мамутовата пещерна система живеят 130 диви вида, включително 14 вида троглобити (обитаващи само пещери). Тя е призната за световно наследство от ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО призова отново да бъдат допускани момичета в училищата в Афганистан

Най-дългата подводна пещерна система в света Сак Антун на п-в Юкатан в Мексико е с документирани пасажи 347 км. 

Борислава Борисова
1872 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини