Боровинките и ягодите понижават риска от инфаркт

  • 29 август 2021 17:47

  • 942
  • 2
Боровинките и ягодите понижават риска от инфаркт
© pixabay

Хората, които консумират повече дребни безкостилкови плодове, имат по-ниско кръвно налягане, съобщава БТА, позовавайки се на британско проучване.

Боровинките и ягодите съдържат изобилие от растителни съединения, наречени антоцианини. Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.

Кардиолог съветва: Охладете сексуалните страсти по време на жегите

Авторите на настоящото проучване от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които хапват повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34 процента по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.

Учените също така смятат, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане. Експертите допускат, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
942 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боровинки и ягодки

2021.08.29 | 17:57

2
Редовната физкултура понижава риска много повече.
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.29 | 17:55

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини