НАСА обвини "лоша" скала за неуспеха на марсохода да вземе проба

  • 12 август 2021 11:00

  • 856
  • 0
НАСА обвини "лоша" скала за неуспеха на марсохода да вземе проба
© Getty Images (архив)

НАСА обвини необичайно мека скала за неуспеха на марсохода "Пърсивиърънс" да вземе проба миналата седмица, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Роувърът се опита да се сдобие със скален материал от Червената планета, като успя да пробие скалата до подходящата дълбочина от почти 8 сантиметра. Първоначално изглеждаше, че мисията върви успешно, но по-късно стана ясно, че контейнерът за пробата е празен.

Специалистите на НАСА установиха, че скалата не е била достатъчно твърда, за да се вземе проба от сърцевината й - малките прахообразни частички са останали в дупката или наоколо.

Роувърът се опита да се сдобие със скален материал от Червената планета, като успя да пробие скалата до подходящата дълбочина от почти 8 сантиметра.

"Пърсивиърънс" преминава към следващото място, избрано за вземане на проби в търсене на признаци за древен живот на Марс. Според предварителните планове това трябва да стане в началото на следващия месец.

Изпратените снимки от марсохода и от придружаващия го мини-хеликоптер "Инджинюъти" показват, че седиментната скала на новото място би трябвало да е много по-добра, за да се вземат проби, обясни Луиз Джандура от НАСА. "Хардуерът изпълняваше командите, но този път скалата не ни съдейства", допълва тя.

НАСА иска да събере около 35 проби, които ще бъдат изпратени за изследвания на Земята с бъдещи космически мисии след десетилетие.

Предишни мисии на НАСА също се сблъскаха с изненадващи характеристики на скалите и грунта на Марс. През 2008 г. космическият апарат "Феникс" взе проби от реголит, който се оказа "лепкав" и беше трудно да бъде поставен в изследователските инструменти. Това наложи многократни опити, преди да бъде постигнат успех.

Роувърът "Кюриосити" пък попадна на скали, които се оказаха по-твърди от очакваното. Сондата за топлина на апарата "ИнСайт" не успя да проникне в повърхността, както беше планирано.

"Пърсивиърънс" кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след продължило седем месеца пътуване. Разработването и изграждането на роувъра струваха около 2,5 милиарда долара. Мисията на марсохода е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета, както и да изследва геологията и климата й.

"Пърсивиърънс" ще изучава Марс поне две години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини