Сибирската част на Арктика губи по над 11 млрд. тона лед годишно

  • 04 август 2021 13:04

  • 910
  • 1
Сибирската част на Арктика губи по над 11 млрд. тона лед годишно
© Getty Images/Guliver

Сибирската част на Арктика губи по над 11 милиарда тона лед годишно заради глобалното затопляне, съобщи сайтът Юрикалърт, като цитира изследване на учени от университета на Единбург. Данните са за периода между 2010 г. и 2018 г.

Разтопяването на ледниците и ледените шапки на двата архипелага Нова Земя и Северна Земя води до образуването на огромно количество вода, с което могат да се напълнят почти пет милиона плувни басейна с олимпийски размери за една година. Сателитните данни показват, че количеството разтопен лед би могло да потопи под повече от 2 метра вода територия с площта на Нидерландия.

Затоплянето на Северния ледовит океан изглежда има съществена роля за ускореното топене на ледовете, е мнението на изследователите. Те използват данни, събрани от спътника "КриоСат-2" на Европейската космическа агенция, за да следят промените във височината и масата на ледените шапки и на ледници. Събраната информация показва очевидна връзка между повишаването на атмосферните и океанските температури, и увеличаването на количеството разтопен лед от двата архипелага.

От Хималаите до Арктика - топенето на ледниците се ускорява

Изтъняването на леда вече сериозно се отразява на ледниците и ледените шапки, смятат учените. Топенето им ще продължи и в бъдеще, а леда в някои от ледените шапки е на възраст от около 12 000 години.

Изследването, което е направено с подкрепата на Европейската космическа агенция, е публикувано в "Джърнъл ъв джеофизикал рисърч: ърт сърфис".

Константин Тодоров
910 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2021.08.04 | 14:11

1
Масата и количеството ще останат същит нивото на водата няма да се покачи. Водата не може да излезне от земното кълбо тя ще се изпарва в облаците и отново ще дойде на замят и океаните под формата на дъж.

Добави коментар

Водещи новини