За първи път астрономи наблюдаваха светлина зад черна дупка

  • 29 юли 2021 14:49

  • 5530
  • 1
За първи път астрономи наблюдаваха светлина зад черна дупка
© pixabay

Нищо не може да се измъкне от черната дупка, дори и светлината. Екстремната светлина, която виждаме около тези космически обекти, се образува по покрайнините им от материала, който попада в тях. Именно това захранва тези непрестанни източници на светлина във Вселената и образува своеобразната им корона. Заради огромната си гравитация черните дупки изкривяват пространство-времето по такъв начин, че е възможно да видим светлина директно зад тях. Това обаче никога не бе наблюдавано. Поне не и досега.

Учени съобщават в Nature, че са засекли рентгенови емисии, идващи директно зад свръхмасивната черна дупка в центъра на галактика I Zwicky 1 – активен космически обект на около 800 млн. светлинни години от нас, пише сп. "Обекти", цитирайки IFLScience.

„Всяка светлина, която попада в черна дупка, не излиза, така че не би трябвало да можем да видим нещо, което стои зад черната дупка - казва д-р Дан Уилкинс, водещият автор на проучването от института за астрофизика и космология на частиците „Кавли“ към Станфордския университет - Причината, поради която можем да видим това е, че черната дупка изкривява пространството, огъва светлина и усуква магнитни полета около себе си“.

Този невероятен феномен е предречен още преди десетилетия от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, но това е първият път, в който учени виждат директно светлината зад черна дупка.

Първоначално учените не са имали за цел да търсят подобно екстремно изкривяване. Те са изучавали короната на свръхмасивната черна дупка – регион с високо енергийни частици, пленени в магнитно поле край черната дупка. Наскоро астрономите започват да осъзнават, че тези корони са много по-динамични, отколкото сме предполагали – дори в някои екстремни случаи изчезват напълно.

Екипът е искал да провери как короната произвежда рентгенови лъчения в своите проблясъци. Докато проучват техния произход, специалистите забелязват няколко по-слаби проблясъци. Учените казват, че те са същите рентгенови лъчения, но са отразени зад диска.

„Когато магнитното поле се усуква и буквално пречупва в близост до черната дупка, то нагорещява всичко около себе си и произвежда тези високо енергийни електрони, които образуват рентгеновите лъчения – обяснява Уилкинс. – От няколко години насам изграждам теоретични прогнози за начина, по който това ехо ни изглежда на нас самите. Вече съм го виждал в теорията, която разработвах, затова веднъж щом го видях и в наблюденията с телескоп, успях да направя връзката.“

„Преди 50 години, когато астрофизиците започват да спекулират за начина, по който магнитните полета се държат в близост до черните дупки, те нямат представа, че един ден ще разполагаме с техниката, която да наблюдаваме това директно и да видим Общата теория на относителността на Айнщайн в действие“, добавя съавторът на проучването Роджър Банфорд.

За в бъдеще би трябвало да видим в действие и други феномени, предречени от Общата теория на относителността благодарение на новия рентгенов телескоп „Атина“ на Европейската космическа агенция.  Той разполага с огромно огледало (по-голямо от който и да е рентгенов телескоп до момента), благодарение на което учените ще могат да извършат наблюдения с висока резолюция на подобни събития за много по-кратки периоди от време. А това от своя страна ще спомогне за разплитането на още мистерии, свързани с черните дупки.

Борислава Борисова
5530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.07.29 | 14:59

1
Екстремната дива неграмотност на гулю-гулю мисирките изкривява повече.

Добави коментар

Водещи новини