НАСА избра компанията на Илон Мъск за пътуването си до ледения спътник на Юпитер - Европа

  • 24 юли 2021 06:51

  • 3840
  • 2
НАСА избра компанията на Илон Мъск  за пътуването си до ледения спътник на Юпитер - Европа
© Getty Images (архив)

НАСА съобщи, че е избрала "СпейсЕкс" за пътуването си до ледения спътник на Юпитер - Европа, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това е значителна победа за компанията на милиардера Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,, който има амбицията да стигне още по-далече в Слънчевата система.

Космическата сонда "Юропа Клипър" (Europa Clipper) ще бъде изстреляна през октомври 2024 г. с ракета носител "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космическия център Кенеди във Флорида. Договорът възлиза на 178 милиона долара.

Първоначално мисията трябваше да включва ракетата "Спейс лонч систъм" (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета. Тъй като "Спейс лонч систъм" още не е в експлоатация, "Фалкон хеви" участваше в правителствени мисии от първия си официален полет през 2018 г. Тя генерира около 2300 тона тяга (22 милиона нютона) при излитане, което се равнява на около 18 самолета 747, отбелязва БТА.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на Европа, за да определи дали на тази ледена луна може да има благоприятни условия за живот.

Хеликоптерът „Инджинюъти” подобри три свои рекорда на Марс

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и карти със състава на повърхността и на атмосферата, както и с радар, за да може да измери ледения пласт, да премине през него и да търси вода в течно състояние под него.

Владимир Василев
3840 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.24 | 11:49

2
Мъсшеник

2021.07.24 | 07:04

1
Язък, ще чакаме значи китайците да стигнем дотам.

Добави коментар

Водещи новини