Джеф Безос се отправя към космоса без пилоти и инженери

  • 19 юли 2021 16:09

  • 4161
  • 3
© Getty Images

Когато компанията "Блу ориджин" за първи път изпрати хора към космоса във вторник, основателят й Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф ще бъде в екипажа, съобщи БТА,  цитирайки Асошиейтед прес.

В полета от Западен Тексас обаче няма да участват пилоти и инженери, а само Безос, брат му, 82-годишна авиаторка и тийнейджър турист.

Капсулата е напълно автоматизирана за разлика от самолета на "Върджин галактик" на Ричард Брансън, който бе управляван от двама пилоти при полета преди седмица.

Съветът на Брансън е "просто се облегни, отпусни се, гледай през прозореца и попивай гледката" - това каза той в "Късното шоу на Стивън Колбер".

Безос казва, че е финансирал космическата компания, като продал акции в "Амазон" за един милиард долара. Той се запалил по космоса още на 5-годишна възраст, когато гледал кацането на Луната на 20 юли 1969 г. на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Безос, който е на 57 години, притежава в. "Вашингтон пост" и се оттегли като изпълнителен директор на "Амазон". Миналата седмица той дари 200 милиона щатски долара на института "Смитсониън", за да се ремонтира Националния музей за авиация и космос и да се създаде към него образователен център. "Човек се променя, когато види Земята от космоса. Променя се отношението ни с тази планета, с човечеството. Това е нещо, което съм искал да направя през целия си живот", каза Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф.

Той лично е поканил двама души на борда на "Ню Шепард" за полета - 50-годишния си брат Марк и авиаторката Уоли Фънк. Тя е на 82 години и ще стане най-възрастният човек, летял в космоса.

Фънк е сред 13-те жени-пилоти от програмата "Меркурий 13", в която група жени преминават през същите тестове като кандидат-астронавти на НАСА, подбрани за първия полет на американец в космоса, но не били допуснати до полет заради пола си. "Най-сетне!", възкликва тя, когато научава, че й предлагат участие в полета на Безос.

С тях ще е и Оливър Дамен от Нидерландия, на 18 години, който пък ще стане най-младият човек, отправил се към космоса.

Баща му, който е финансист, наддава в търга, организиран от Безос през юни, но се оттегля, когато цената започва да расте много. Победителят в търга плати 28 милиона долара, но пожела да се включи в по-късен полет.

От компанията не разкиват колко струва билетът на младежа, който ще бъде студент от есента.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4161 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Е

2021.07.20 | 10:33

3
Бог да го прости!

2021.07.19 | 16:24

2
Шефе да ти кажа при тези ако не стане с мангалите пращат наркоманите

2021.07.19 | 16:12

1
Този къв е ве шефа на махлата ли беше

Добави коментар

Водещи новини