Археолози откриха църквата на император Отон Велики в царевично поле

  • 11 юли 2021 15:24

  • 11606
  • 0
Археолози откриха църквата на император Отон Велики в царевично поле
© pixabay

При разкопки в германската провинция Саксония-Анхалт археолозите откриха основите на църквата "Свети Радегунд", която играе важна роля в ерата на първия владетел на Свещената Римска империя Отон I Велики, съобщи "Дойче веле".

Храмът се е намирал на територията на днешния Хелфт, част от град Айслебен. Ръководителят на проекта Феликс Биерман описа сградата като "миниатюрна катедрала" върху хълм, дълъг повече от 30 метра и широк 20 метра, с три кораба и трансепт (напречен кораб), предава БТА.

Основният камък е положен преди 968 г., според документи от онази епоха. През X век този храм е служил и като императорски дворец - една от резиденциите или кралските палатинати. Документирано е, че император Отон I и синът му император Отон II са отсядали там.

Кръстовидната базилика е стояла на хълма около 500 години, от които последните два века е място за поклонение. Сградата е разрушена по време на Реформацията. На мястото на църквата се появила обработваема земя. Оттогава местоположението на великолепната сграда остава неизвестно от векове. Открито е благодарение на геофизични изследвания едва през 2009 г. в незабележимо царевично поле на територията на сегашната епархия Магдебург.

Археолозите вече са намерили много гробове близо до основата на храма. Експертите подчертават много доброто запазване на костите. Открити са и останките от някогашната украса на църквата, както и голям фрагмент от църковната камбана. Сред находките са емайлирано бронзово разпятие, направено през 13 век в град Лимож в югозападна Франция, монети, закопчалки за дрехи, традиционни носии, парчета керамика и други предмети. 

Борислава Борисова
11606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини