Рекордно високи температури на Антарктида

  • 02 юли 2021 12:04

  • 1069
  • 0
Рекордно високи температури на Антарктида
© getty images

Световната метеорологична организация (СМО) призна температурата от 18,3 градуса Целзий, регистрирана на 6 февруари 2020 г. в аржентинската научна станция "Есперанса", за рекорд за Антарктида, съобщи АФП.

Предишният рекорд за континента, който включва и околните острови, е бил 17,5 градуса по Целзий. Тази температура е регистрирана на 24 март 2015 г., също от станцията "Есперанса".

За Антарктическия регион, в който влиза всичко южно от 60 градуса географска ширина, най-високата регистрирана температура е 19,8 градуса Целзий - на о-в Сигни на 30 януари 1982 г.

Експертите на СМО след проверка не потвърдиха данните, че на 9 февруари 2020 г. на бразилската антарктическа станция на остров Сеймур температурата е достигнала още по-високи стойности 20,75 градуса Целзий. Те стигнаха до заключението, че измервателните уреди са били засегнати от специалните условия на слънчева радиация, които са довели до погрешно отчитане.

Ново изследване предвижда стряскащо покачване на морското ниво заради топенето на ледниците

"Проверката на рекордно високата температура е от съществено значение, тъй като ни помага да придобием представа за времето и климата в този отдалечен край на Земята", каза генералният секретар на СМО Петери Талас. Той припомни, че Антарктическият полуостров, в далечния северен край на който е станцията "Есперанса", е един от най-бързо затоплящите се райони на планетата - температурата там се е увеличила с почти 3 градуса Целзий през предишните 50 години".

Най-ниската температура, регистрирана на Земята, е минус 89,2 C от 21 юли 1983 г. на станцията "Восток" на Антарктида.

Калина Христова
1069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини