За първи път учени потвърдиха категорично сблъсък между черна дупка и неутронна звездa

  • 30 юни 2021 18:30

  • 15764
  • 2
© pixabay

Наблюдатели на събития, разтърсващи космоса, за първи път са открили сливането на черна дупка с неутронна звезда. Феноменът е наблюдаван на два пъти, предаде Франс прес, позовавайки се на международно проучване.

Астрофизиците вече са наблюдавали сливания между черни дупки или неутронни звезди, но никога досега не са виждали "смесени двойки", според съобщението за пресата на Националния център за научни изследвания (CNRS), предава БТА.

"Именно липсващото звено ще помогне да разберем сливанията, като теориите обхващат всички тези явления", отбелязва астрофизикът Астрид Ламбъртс, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс".

Двете събития са наблюдавани с интервал от десет дни през януари 2020 г. от детекторите на гравитационни вълни LIGO и Virgo. Гравитационните вълни представляват малки изменения в изкривяването пространство-време, причинени от явления от мащаб като сливането на две черни дупки. Анализирайки формата на вълната, като тази, причинена от камък, хвърлен на повърхността на езерце, учените могат да определят разстоянието и наличните маси.

Черна дупка погълна неутронна звезда и предизвика вълни във време-пространството

Двете отделни сливания са наблюдавани на около 900 милиона и един милиард светлинни години от Земята. Черните дупки са имали маса съответно 8,9 и 5,7 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Пред тях неутронните звезди със съответна маса 1,9 и 1,5 пъти колкото слънчевата не са имали шанс да избягнат "фаталното привличане".

"Ако разликата в масата е твърде голяма, черната дупка внезапно я поглъща", обяснява Астрид Ламбъртс, експерт по "масивни звезди", които са родоначалници на неутронните звезди и същинските черни дупки - едни от най-екзотичните обекти в космическия свят.

И двете сливания са резултат от колапса на масивна звезда в края на живота. Масата на черната дупка е толкова концентрирана, че силата на гравитацията пречи на всичко да избяга, дори на светлината. Неутронната звезда, макар и изключително компактна, остава видима.

Наблюденията на двете сливания на черни дупки с неутронни звезди допълват досегашната картина на близо 50 двойни сливания на черни дупки и шепа такива сливания на неутронни звезди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
15764 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Смешно

2021.07.02 | 14:34

2
"Чакай и се надявай"-Граф Монте Кристо
XXX

2021.06.30 | 19:31

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини