НИМ има 12 одобрени проекта за археологически проучвания

  • 16 юни 2021 20:36

  • 946
  • 0
НИМ има 12 одобрени проекта за археологически проучвания
© bulphoto (архив)

Националният исторически музей (НИМ) ще има редовни археологически проучвания на 12 обекта през този сезон. Финансирането ще се осъществи със средства, спечелени по проекти на Министерство на културата и е на стойност от над 300 000 лева, информират от НИМ.

През 2021 г. ще продължат редовните проучвания на средновековния град Калиакра, където дългогодишен ръководител е доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ.

През изминалите няколко години разкопките на некропола на Калиакра доведоха до открития, които могат да бъдат видени в обновената зала 3 на НИМ. Пак под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова ще продължи да разкрива тайните си ахтополския нос Свети Яни, където се е намирал манастира Св. Йоан Предтеча.

Проф. Николай Овчаров разплита историята на болярка от средновековния град Крън

Заместник директорът на НИМ проф. д-р Иван Христов продължава с проучването на ранновизантийския град Хрисосотира, до Черноморец, както и на един от островите в Черно море - свети Тома, където се очаква да бъде разкрито светилище. Крепостта Букелон до село Маточина, свидетел на не едно знаменателни за средновековната ни история събития, ще бъде проучвана от екип с ръководител гл. асистент д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел "История на България през средните векове (VII-XVII в.)" в НИМ.

Д-р Маргарита Попова продължава да изследва селищната могила от каменно-медната епоха край село Порой, близо до Поморие, един от крайморските обекти на НИМ, носещ информация за епохата на праисторията.

Край Равадиново археолога Павлина Девлова продължава проучването на тракийската крепост, като се надява тази година да успее да разкрие повече за населението, което е обитавало земите там. Родопите и тази година са приоритетен район за археолозите от НИМ.

Продължават редовните проучвания на крепостите Балък Дере, край Ивайловград, както и на крепостта Калята, над Якоруда. В близост до последната ще продължат и проучванията на многослойния обект Св. Архангел, над с. Дъбница - един от най-интересните обекти на музея, който е бил населяван без прекъсване повече от 6000 години - от каменно-медната епоха до XIV в. В близост до София продължават проучвания на средновековната крепост, последен защитник на града, Кокалянски Урвич. Освен финансиране от страна на Министерството на културата, археологическия екип на Урвич получи финансиране и от Дирекция Култура на Столична община.

Обектите на НИМ ще бъдат проучвани през целия сезон до месец октомври, като археолозите се надяват на нови и впечатляващи открития и находки, които да обогатят залите на музея и да разкрият тайните на българските земи през хилядолетията.

Мая Йорданова
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини