Рибари откриха в тялото на кашалот амбра за 1,5 милиона долара

  • 03 юни 2021 20:08

  • 54054
  • 1
Рибари откриха в тялото на кашалот амбра за 1,5 милиона долара
© pixabay

Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на кашалот амбра - твърдо вещество, наподобяващо восък, което се използва в парфюмерията като фиксатор на аромата, съобщава БТА.

Находката се оценява на около милион и половина долара. На рибарите не се е наложило да ловят едрия морски бозайник. Кашалотът е намерен изхвърлен на брега на Аденския залив в южната част на Йемен, един от най-бедните региони в света.

Момче забогатя от повръщано от кашалот

"Ако откриете амбра в кашалот, това е истинско съкровище. Един наш добър приятел извика всички на брега призори, казвайки, че там има изхвърлен кашалот и може да има амбра в него. Когато се приближихме до животното, почувствахме много силна миризма. Решихме да го отворим. Оказахме се прави, наистина имаше амбра. Миризмата беше неприятна, но разбрахме, че ни обещава много пари", разказва един от рибарите.

Експертите оценяват находката на рибарите на 1,5 милиона долара.

"Живеем изключително зле. Никога не сме мислили, че ще успеем да намерим нещо толкова ценно и че то ще струва толкова скъпо", споделя друг участник в "операцията" по извличането на амбрата от кашалота.

"Купих си къща, в която ще се преместя с бъдещата ми съпруга. Някой си купи кола или лодка", разказва друг рибар.

Освен това рибарите са раздали пари, получени от рядката находка, на всички нуждаещи се в родното им село. Амбрата, наричана "повръщано от кашалот", но също и "плаващо злато", е широко използвана през цялата история в медицината и парфюмерията.

Според експерти само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра. Тези едри морски бозайници се храни главно с калмари, съдържащи хитинови плочи, които са много вредни за червата на бозайниците. Следователно животното произвежда вещество, което улеснява преминаването на калмарите през храносмилателния му тракт. В някои страни продажбата на амбра е забранена от закона.

Мая Йорданова
54054 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.04 | 06:11

1
Нeмa лoшo, уахабитите oт сayдитскa apa6ия - преатели на наще партньори, ся щe минaт с ф-16китe (пo-eвтини oт нaшитe) и щe ги paз6oм6ят.

Добави коментар

Водещи новини