НАСА подготвя изпращането на роувър на Луната

  • 31 май 2021 13:11

  • 583
  • 1
 НАСА подготвя изпращането на роувър на Луната
©

НАСА подготвя роувър, който да изследва Южния полюс на Луната през 2023 г., съобщи Фокс нюз.

Роувърът VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover - Роувър за изследване на полярните райони и летливите съединения) ще търси лед и други ресурси на повърхността и под нея, които потенциално могат да бъдат използвани в бъдеще. Той ще е снабден с прожектори, защото ще работи и в пълна тъмнина.

Хеликоптерът "Инджинюъти" имал технически проблеми при полет на Марс

Проектът е възложен на частната компания "Астроботик". Тя трябва да разработи усъвършенствана версия на предишната концепция за луноход Resource Prospector (Търсач на ресурси), изоставена от НАСА през 2018 г.

Роувърът ще има четири инструмента, сред които сонда и три спектрометра.Мисията ще е първата за картографиране на полезните ресурси на друго космическо тяло. В края на тази година версии на два от уредите ще бъдат изпробвани с апарата Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1), чиято цел е технологична проверка.

Данните от VIPER ще бъдат използвани за определяне на места, където има лед на Луната, и и ще помогнат да бъде оценена средата и потенциалните ресурси на южния полюс като подготовка за астронавтите от мисията "Артемида", каза Лори Глейд от НАСА. Бюджетът за разработването на роувъра и мисията му е 433,5 милиона долара. 

Novini.bg
583 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стенли Кубрик

2021.05.31 | 15:46

1
попътен ВЯТЪР!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини