Завършването на катедралата "Саграда фамилия" се отлага след 2026 г. заради пандемията

  • 25 май 2021 17:52

  • 770
  • 0
Завършването на катедралата "Саграда фамилия" се отлага след 2026 г. заради пандемията
© Pixabay

Повечето от магазините за сувенири са затворени и малцина туристи се наслаждават на гледката на катедралата "Саграда фамилия" в Барселона, в ярък контраст с ордите посетители преди пандемията, но управата на недовършената базилика на Антонио Гауди се надява всичко това скоро да се промени, предаде Ройтерс.

Катедралата, която бе затворена за посещения през октомври, ще бъде отворена отново от 29 май през уикендите в сутрешните часове и се надява да се възползва от облекчаването на коронавирусните ограничения и възстановяването на туризма в Испания, която бе втората най-посещавана от туристи страна в света преди пандемията, предава БТА.

Обектът от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство пострада силно от срива в международните пътувания. Приходите драстично намаляха и тъй като те са основен източник за финансиране на довършването на сградата, строителните дейности бяха прекратени за девет месеца.

"Прогнозирахме да приключим строителството през 2026 година. За съжаление, това няма да бъде възможно", каза генералният директор на "Саграда фамилия" Хавиер Мартинес пред Ройтерс по време на посещение в базиликата, върху която архитектът Гауди работи от 1883 година до смъртта си през 1926 година.

"Може да приключим през 2030 г., 2035 г., 2040 г. Ако кажа точна дата, ще излъжа", призна той и добави, че ще е нужно време за възстановяване на приходите на нивата отпреди пандемията, за да се ускорят и строителните дейности.

Той обаче е уверен, че сградата в модернистичен стил, с 18 кули, ще бъде довършена в рамките на неговото поколение и е оптимист, че посещенията от туристи ще започнат да се увеличават във втората половина на годината.

"Саграда фамилия" е преживявала и други тежки моменти, казва главният архитект Жорди Фаули, припомняйки забавянето на строежа през 1910 г. и спирането му по време на гражданската война в Испания през миналия век.

"Целта ни е да превърнем в реалност прекрасния проект на Гауди", каза Фаули, с когото Ройтерс разговаря край кулата, посветена на Дева Мария, която трябва да бъде завършена през декември и да е висока 138 метра.

На фона на финансовите ограничения, управата на катедралата реши тази година да се фокусира върху довършването на кулата - приключвайки 75 на сто от общия проект и част от бюджета от 6 милиона евро.

През 2019 г. за строителството бяха похарчени 60 милиона евро. Тогава базиликата беше посетена от 4,5 милиона души от 120 страни.

Novini.bg
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини