Започва възстановяване на горите на Североизтока

  • 17 май 2021 12:07

  • 622
  • 0
Започва възстановяване на горите на Североизтока
© pixabay

Започва възстановяване на "Горите на Североизтока" на площ от близо 2000 декара, които ще бъдат залесени в следващите четири години, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

Природозащитният проект на предприятието получава подкрепа от близо 1 387 000 евро по програма "Life" за премахване на инванзивните дървесни видове и възстановяване на полезащитните пояси в Североизтока.

На територията на Държавното горско стопанство в Генерал Тошево са почистени първите 100 декара, от които вече са премахнати акациеви дървета. Този вид е инвазивен за района, привнесен отвън и се използва предимно за производство на биомаса, поясняват от пресцентъра на държавното предприятие. За 15-20 години акацията достига кулминация в растежа и след това трябва да бъде премахната. Площи с такива насаждения се ползват за три-четири ротации, след което трябва да бъдат залесени отново. Вместо акация на терена край Генерал Тошево през идващата година ще бъдат засадени местни дървесни видове, типични за Североизточна България, допълват от Североизточното държавно предприятие.

Мащабното залесяване ще обхване и полезащитни пояси край Добрич и Балчик в следващите няколко години.

Novini.bg
622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини