"Пърсивиърънс" откри загадъчни образувания в кратер на Марс

  • 15 май 2021 20:23

  • 3516
  • 4
"Пърсивиърънс" откри загадъчни образувания в кратер на Марс
© Getty Images (архив)

Марсоходът Perseverance откри загадъчни камъни на дъното на кратера Jezero, показват снимки от Червената планета, получени от американската космическа агенция NASA. Апаратът е заснел дъно на древно езеро, покрито с множество каменни образувания, както и част от скала с тъмни зони на повърхността, пише "Монитор".

Предстои екипът на NASA да проучи дали каменните образувания имат вулканичен или утаечен произход. Вулканичните скали се своеобразен геологически часовник, който би помогнал за изучаването на историята и еволюцията на Jezero, а утаечните скали са потенциален "летопис", който може да е запазил следи от минал живот, ако е имало такъв на Марс.

С помощта на камера, наречена WATSON, закрепена в края на роботизираната ръка на Perseverance, марсоходът е направил подробни снимки на скалите. Двойка мащабируеми камери, даващи Mastcam-Z изображението на "главата" на марсохода, също са изследвали терена. Лазерен инструмент, наречен SuperCam, е изследвал химическия състав на скалите. Тези инструменти и други позволяват на учените да придобият повече и по-задълбочени познания за кратера Jezero, са казва още н публикацията на NASA.

Задачата на Perseverance се усложнява от това, че скалите около него са ерозирали от вятъра с течение на времето и са покрити с по-млад пясък и прах.

"Когато погледнете в скала, там виждате историята", каза Кен Фарли от Caltech, част от екипа на проекта Perseverance.

Въпреки че марсоходът не разполага с чук, той има други начини да надникне в слоевете на хилядолетията. Той може да използва абразив, за да смила и изравнява повърхността на скалата, разкривайки вътрешната й структура и състав. След като това бъде направено, екипът има възможност да събира по-подробна информация за химическия и минералния състав с помощта на раменни инструменти, наречени PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) и SHERLOC (Сканиране за обитаеми среди с Raman & Luminescence for Organics & Chemicals).

"Колкото повече скали разглеждате, толкова повече научавате", отбелазва Фарли.

Основна цел за мисията на Perseverance е проучването на астробиологията, включително търсенето на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще изследва геологията на планетата и миналия климат, ще проправи пътя за изучаване на Червената планета от хората и ще бъде първата мисия за събиране и херметизиране на марсиански скали и реголит (раздробени скали и прах).

Следващите мисии на NASA, в сътрудничество с Европейската космическа агенция ESA, ще изпратят космически кораби на Марс, за да вземат запечатаните от марсохода скални проби и да ги върнат на Земята за задълбочен анализ.

Novini.bg
3516 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.16 | 07:19

4
на майка ви пy ткaта с ваще глупости те ви ли писна , не разбрахте ри , че това са простотии

2021.05.15 | 22:53

3
Какво прави Валерката на края на статията? Платен репортаж?

2021.05.15 | 21:43

2
Да не са вкаменени семена от ТИКВА,защото ако е имало живот на марс и е имало тикви и те може да са унищожили живота на планетата.
wtf!?!?!??!

2021.05.15 | 21:28

1
лили иванова и силвия кацарова са се плацикали там....

Добави коментар

Водещи новини