Палеонтолози идентифицираха нов вид динозавър - бил благ и общителен

  • 14 май 2021 11:23

  • 557
  • 0
Палеонтолози идентифицираха нов вид динозавър - бил благ и общителен
© pixabay

Мексикански палеонтолози идентифицираха нов вид динозавър, който е бил благ и общителен, на базата на останки, открити в северната част на Мексико, предоха Франс прес и Ройтерс.

"Преди 72-73 милиона години огромен тревопасен динозавър е умрял в пространство, богато на седименти. Тялото му бързо е било покрито с пръст и е могло да се запази през хилядолетията",написаха мексиканските палеонтолози, предава БТА.

Става дума за вида Tlatolophus galorum. Опашката на изкопаемото е била открита през 2013 година в щата Коауила в Северно Мексико. След като продължили разкопките учените се натъкнали на 80 процента от черепа на животното , на гребена му, висок 1,32 метра, и на някои кости. Това позволило да се стигне до извода през 2021 г., че става дума за нов вид динозавър. Той е имал уши, които са възприемали звуци с ниска честота.

Това означава, че видът е бил благ и общителен. Тези гиганти издавали силни звуци, за да плашат месоядните динозаври или да търсят партньор в репродуктивния период. Гребените им са били ярко оцветени.

Novini.bg
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини