Том Круз върна наградите си "Златен глобус"

  • 11 май 2021 14:13

  • 1409
  • 0
Том Круз върна наградите си "Златен глобус"
© Getty Images

Американската телевизионна мрежа Ен Би Си се отказа от излъчването на церемонията за наградите "Златен глобус" през 2022 г. вследствие на негативната реакция на Холивуд относно етиката на организацията, която раздава годишните отличия за кино и телевизия, и липсата на разнообразие в редиците й, предаде Ройтерс.

Холивудският актьор Том Круз се е присъединил към бунта, воден от стрийминг платформи и студиа, връщайки трите статуетки "Златен глобус" за ролите си във филмите "Джери Магуайър", "Магнолия" и "Роден на четвърти юли", съобщават редица издания, сред които "Варайъти" и сайтът Дедлайн.

Решението на телевизия Ен Би Си идва дори след като Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", се съгласи да приеме в редиците си повече чернокожи членове и да направи други промени през следващите 18 месеца. Телевизионната мрежа първоначално приветства плана, но по-късно заяви, че ще изчака да види дали реформите ще сработят, предаде БТА. 

Членове на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бяха обвинени и в това, че правят сексистки, расистки и хомофобски забележки и търсят услуги от знаменитости и студиа.

"Промяна от подобен мащаб отнема време и работа, и ние чувстваме категорично, че Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се нуждае от време, за да постъпи правилно. С оглед на това Ен Би Си няма да излъчи наградите "Златен глобус" през 2022 г.", се посочва в направеното от телевизията изявление. "Ако приемем, че организацията изпълни плана си, ние надяваме се, че ще можем да излъчим шоуто през януари 2023 г.", допълват от Ен Би Си.

След съобщението на телевизията от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд на свой ред заявиха, че прилагането на "трансформационната промяна" остава неотложен приоритет, "независимо от следващата дата за излъчване на наградите "Златен глобус".

В изявлението си организацията повтаря планираните реформи и дава подробен график. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд заявява, че до август тази година ще наеме нов главен изпълнителен директор, ще добави 20 нови членове, ще одобри нов кодекс на поведение и ще осигури обучение с цел постигане на разнообразие и борба със сексуалния тормоз, наред с други стъпки.

Годишната церемония за наградите "Златен глобус", на която присъстват водещи холивудски звезди и ръководители от индустрията, се превърна в едно от най-големите шоута в Холивуд в навечерието на "Оскар"-ите. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд обаче попадна във фокуса на вниманието след разследване, публикувано през февруари от "Лос Анджелис таймс", което установи, че сред 87 журналисти, членуващи в организацията, няма чернокожи.

В събота холивудската звезда Скарлет Йохансон се присъедини към Нетфликс, Амазон стюдиос, "Уорнър мидиа", част от която са телевизия HBO и "Уорнър брадърс", и десетки водещи холивудски компании, които заявиха, че няма да работят с Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, освен ако организацията не направи трайни промени.

Йохансон отправи призив към колегите си актьори да "се отдръпнат" от организацията и събитията, свързани с наградите "Златен глобус".

Novini.bg
1409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини