Нов метод на НАСА предсказва вероятни щети за здравето на астронавтите

  • 10 май 2021 14:48

  • 548
  • 0
Нов метод на НАСА предсказва вероятни щети за здравето на астронавтите
© Pixabay

Учени от центъра на НАСА "Джонсън" в Хюстън предложиха метод за предсказване на вероятни щети за здравето на астронавтите от космическата радиация чрез кръвен анализ, съобщи сайтът на космическото ведомство, предава БТА.

Благодарение на този способ се определя индивидуалната радиочувствителност на членовете на екипажа на космическите мисии. Техни кръвни проби се подлагат на въздействието на гама-лъчи. Методът е бил разработен въз основа на данните на 38 астронавти на възраст между 37 и 57 години, извършили полети на Международната космическа станция /МКС/ в периода 2001 - 2013 година.

Изследователите сравнили ефекта, оказан върху кръвта на астронавтите под въздействието на гама-лъчите в лабораторни условия, с действията на космическата радиация на МКС въз основа на пробите, взети след завършването на полета.

В зависимост от броя на повредените хромозоми след облъчването в лабораторията за всеки астронавт направили компютърен модел, способен да определи неговата индивидуална радиочувствителност. Сравнението на изчислените показатели с реалните, получени след завръщането на астронавтите на Земята, потвърдили високата точност на разработения метод.

Novini.bg
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини