Гледай на живо

Евро 2020: Англия - Шотландия 0:0

"Инджинюъти" ще осъществи петия си полет над Марс

07 май 2021 14:13

"Инджинюъти" ще осъществи петия си полет над Марс
© Getty Images
439 0

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" ще осъществи петия си пореден полет над Марс за последните три седмици, съобщи сайтът на НАСА, цитиран от БТА. 

"Излитането е планирано за днес в 15:26 часа по времето на Източното крайбрежие /22:26 българско време/. Информация за това дали полетът е преминал успешно ще бъде получена в НАСА в 19:31 часа по времето на Източното крайбрежие /02:31 часа на 8 май българско време /, уточни американското космическо ведомство

Първоначално апаратът ще се издигне на височина 5 метра и ще отлети в южна посока на разстояние от 129 метра. "Инджинюъти" ще следва същия маршрут, както по време на четвъртия си полет на 30 април. Но мини-хеликоптерът няма да се върне обратно, твърдят специалистите от НАСА. Той ще се издигне на рекордната височина от 10 метра, откъдето ще направи цветни и черно-бели снимки на местността. След това ще се спусне на това място при изкарани във въздуха 110 секунди.

Това ще бъде нова фаза в тестването на вертолета и по думите на специалистите от НАСА изпитанията ще покажат как новата технология може да помогне и на други изследователски мисии на Марс.

Novini.bg
439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини