"Блу ориджин" оспори решението на НАСА "Спейс екс" да построи лунния модул

  • 27 април 2021 11:12

  • 924
  • 0
"Блу ориджин" оспори решението на НАСА "Спейс екс" да построи лунния модул
© Getty Images

Аерокосмическата компания "Блу ориджин" на американския предприемач Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф, който е обявен за най-богатия човек на света, оспори решението на НАСА да възложи договор за разработката и създаването на лунния спускаем модул на компанията "Спейс екс", предадоха световните агенции.

Съответният 175-страничен документ беше обнародван от от Главното контролно управление на САЩ, което се явява главният контролен орган на Конгреса, предаде БТА.

На 16 април НАСА обяви, че договорът на стойност 2,9 милиарда долара за създаване на модула за кацане на Луната в рамките на програмата "Артемис" /Артемида/ се възлага на "Спейс екс". Ръководителят на компанията Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, е вторият по богатство човек в света след Безос.

За договора се състезаваха освен "Спейс екс" и фирмата "Дайнетикс" . В разпространеното заявление от "Блу ориджин" изтъкват, че НАСА е осъществила грешна покупка и в последната минута е променила правилата на играта. Американското космическо ведомство е обвинено от компанията на Безос, че е направило избор "в полза на високия риск". Решението на НАСА е "отстранило възможността за конкуренция , значително е стеснило базата за снабдяване и е поставило под заплаха завръщането на Америка на Луната".

Както съобщи по-рано в."Вашингтон пост", очакваше се НАСА да избере две от трите компании за подобряване на конкуренцията и обезпечаването на резервен вариант, ако някой не се справи със задачата.

Novini.bg
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини